Az invazív fajokról már azok is sokat tudnának mesélni, akiknek nem hobbijuk a biológiakönyvek lapozgatása – hiszen ki ne hallott volna például a burgonyaborágról, a naphalról vagy a harlekinkaticáról.

Az inváziós fajokra nem igazán szoktunk jó szemmel nézni, ugyanis képesek alaposan felborítani egy-egy ökoszisztéma egyensúlyát, ami gyakran őshonos élőlények kipusztulásával jár.

Nos, Angliában is alaposan ki lehet a tökük a helyieknek az invazív harlekinkaticákkal – amelyeknek az „ámokfutása” lényegében saját magunknak köszönhető. A sokpöttyös, nagyobb és erősebb katicák elhalásszák az élelmet az őshonos katicáink elől, elfogyasztják a lárváikat, és ezúttal – hogy még többet beszélhessünk róluk – még nemi beteggé is váltak. Ugyanis

a katicák egy részét egy parazita gombafaj támadta meg, amely nemi úton terjed közöttük.

És mivel közeleg a tél, nagyon nem jó ötlet tárva-nyitva hagyni az ablakokat a Brit-szigeteken, mert csak úgy özönlenek befelé, hogy meleg helyet keressenek maguknak. Szerencsére a fertőzött példányok nem jelentenek veszélyt számunkra, de attól még jó ügyelni velük: ugyanis a csípésük továbbra is kellemetlen, a szaguk pedig nem valami szívderítő, ha mondjuk úgy döntünk, hogy megpróbálunk elbánni velük.

(forrás: Metro)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában