Megvan a módszer, amivel gyorsabban és hatékonyabban fogadhatsz be egy szöveget.

Az agy gyorsabban képest olvasni, mint a szem, mert eltárolja a már ismert szavakat – ezen a felismerésen alapul a bionikus olvasás (bionic reading) koncepciója, amely

a szavak elején kiemelt „fixációs pontok” segítségével vezeti a szemet, megkönnyítve így az olvasást.

Ezzel az olvasó csak a kiemelt részekre összpontosít, miközben az agy kiegészíti az egyes szavakat, vagyis a módszer a szemmozgás sebességét felzárkóztatja az agy sebességéhez. Állításuk szerint a bionikus olvasás elősegíti az írott nyelv mélyebb megértését.

Magad is kipróbálhatod, hogyan működik nálad a módszer a honlapon egymás mellé helyezett, azonos tartalmú, hagyományos, illetve bionikus módszerrel írt bekezdés elolvasásával:

Természetes, ha a személyes tapasztalatok eltérnek, az azonban általános kérdés, hogy egy komolyabb szakszöveg elolvasását is segíti-e a módszer, mert ahogy láttuk – a saját próbánkból, illetve a magyar és angol felhasználók visszajelzése alapján – egy hétköznapi szövegnél valóban működik a módszer.

Mindenesetre a bionikus olvasáshoz applikáció is készült, ami az online tartalmakat átkonvertálja. Két kérdés azonban minimum adódik:

  • súlyos meló lehet különböző nyelvekre adaptálni a módszert, ugyanis az angol eredetiben nem automatikusan az első néhány karaktert emelik ki, van, amikor csak a legelső betűt, máskor akár négyet, az adott szóösszetétel értelmétől függően.
  • dizájn szempontból szuperóvatosan kell bánni a bionikus írással: még az is kérdéses, hogy egyáltalán nézhet-e ki jól szöveg ebben a formában, de ha a címekkel, kiemelésekkel is számolunk, akkor elég vérfagyasztó végeredményeket kaphatunk, ami nemhogy segítené az olvasást, de inkább csúnyán megakasztja.

Kíváncsian várjuk, megjelennek-e klasszikus művek bionikus változatai akár angol, akár más nyelven a közeljövőben, vagy akár más nyomtatott tartalmak, magazinok, tájékoztatók, bármilyen praktikus hétköznapi olvasmány.

(Borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Cristynek keresnénk egy kutat, ahol hatósági áron adják a prémiumbenzint