A szokásosnál is nagyobb a déli félteke fölötti ózonlyuk.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) egészen szokatlan, de főleg szomorú dologról számolt be:

Szokatlanul nagy idén a déli félteke fölötti ózonlyuk, és máris nagyobb, mint maga az Antarktisz teljes területe:

A szeptember 16-i műholdfelvétel

A légkörben lévő ózon elnyeli a Napból érkező ártalmas, ibolyántúli sugarakat. Ózon hiányában erős, az élő sejteket károsító napsugárzás éri a Földet. Az ózonlyuk szeptember közepe és október közepe között éri el maximális kiterjedését a Déli-sarkvidék fölött, és decemberre rendszerint összezárul.

Az ózonrétegben minden évben jelentkező lyuk átlagos indulást követően a szokásosnál nagyobbra nőtt az elmúlt héten. A C3S vezetője, Vincent-Henri Peuch szerint az adatok arra utalnak, hogy az idei ózonlyuk a szokásosnál jóval nagyobb és talán mélyebb is lesz.

A lyuk jelenleg hasonló a tavalyihoz, amely szintén szokásosan indult, és aztán az egyik legmélyebb és leghosszabb ideig tartó ózonhiány lett a feljegyzések 1979-es kezdete óta – az idei lyuk is már a legnagyobb 25% közé tartozik.

Az egyebek közt a hűtőszekrényekben és szórófejes dobozokban használt ózonpusztító vegyszerek 1987-es betiltása óta lassan regenerálódik az ózonréteg az Antarktisz fölött, de szakértők szerint a 2060-70-es évekig is eltarthat, míg teljesen lebomlanak a légkörben felhalmozódott ózonkárosító anyagok.

Eközben...

(Forrás: ESA, C3S, MTI, fotó: ESA, nyitókép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Németország elvesztette egyik gleccserét