A világűrt is teleszemeteljük, az eltakarítása viszont nehezebb, kockázatosabb, és valószínűleg költségesebb is.

Az Európai Űrügynökség (ESA) azt tervezi, hogy a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói által létrehozott svájci ClearSpace céggel szövetkezve 2026-ban a ClearSpace–1 elnevezésű űrszemét-eltakarító missziója során befogja, majd a Föld atmoszférájába löki a 2013 óta bolygónk körüli pályán céltalanul keringő Vega hordozórakéta egy több mint 110 kilós darabját (Vespa), ami aztán a légkörünkben elégve semmisülne meg. Mindez egy amolyan tesztküldetés lenne – aminek költsége 86 millió euró, azaz mai árfolyamon számolva mintegy 33 milliárd forint –, a távolabbi cél ugyanis az, hogy kitakarítsák az űrt.

Igen ám, de az ominózus tisztítási övezetben több új űrszemétdarabot azonosítottak, amelyek ironikus módon valószínűleg a Vespa és a korábban fel nem tárt űrszemetek ütközéséből származnak. Emiatt most újra kell gondolni a küldetést, mivel az űrszemét becsapódása komoly veszélyt jelenthet a takarítószondára, így pedig magára a küldetésre is.

Vagyis jelen pillanatban az űrszemét miatt nem tudjuk eltakarítani az űrszemetet az űrből.

A NASA szerint több mint 27 ezer űrszemétdarab kering Föld körüli pályán 28 ezer km/órás sebességgel száguldva – ami elég gyors ahhoz, hogy egy viszonylag kis méretű törmelék is kárt tudjon tenni egy műholdban vagy űrhajóban –, és ehhez még hozzájön a SpaceX több mint 4000 aktív Starlink-műholdja, ami a jövőben akár további 30 ezer további egységgel egészülhet ki.

(Forrás: NASA, Space.com, Interesting Engineering, fotó: ESA)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában