Egy kreatív vodka-martinival és egy saját koktéllal csaptak össze a titánok. 2013 ABSOLUT Unique bartendere az egyetlen női döntős lett.

Mi kell egy jó koktélhoz? Megfelelő hozzávalók, megfelelő arányban, megfelelően elegyítve. És mitől jó egy bartender? Nagyon röviden: ha nem csak tudja, miből, mennyit, hogyan keverjen, rázzon össze, hanem a vendéggel kommunikálva, annak igényei szerint, mégis a saját stílusa szerint készíti el a koktélokat, úgy, hogy ne csak a végeredmény, hanem a készítés folyamata is izgalmas és szórakoztató legyen.

A műfaj összetettségéhez hasonlóan többelemű volt az ABSOLUT UNIQUE Bartender-versenye is: a több tucat jelentkező mindegyikének ki kellett töltenie egy tesztet, a legjobb húszba a tíz leggyorsabban helyes választ adó, illetve a verseny oldalán tartó szavazáson legnépszerűbb tíz versenyző került. Aztán egy titkos vásárló inkognitóban látogatta végig mind a húsz potenciális döntőst, hogy saját környezetükben, munkahelyükön bizonyíthassanak, közülük az előre meghatározott – a bartenderek által természetesen ismeretlen – szempontrendszer alapján legjobban teljesítők kerültek a Titánok, vagyis a legjobb hat közé.

Ők a budapesti Boutiq’Barban, a Titánok Harca UNIQUE Edition keretein belül mérték össze tudásukat: sorsolt sorrendben és pultnál készítették el saját koktéljaikat a versenyre látogató közönségnek. A kiértékelésnél szempont volt az is, kitől mennyi koktélt kérnek. Ezután kezdődött az este leglátványosabb része, sorban a pulthoz ült a szakértő zsűri: a magyar származású, szlovákiai, Japánban is tanuló Stanislav Vadrna, aki saját bartender-filozófiát hozott létre és tanít, a svédországi Sylvain Suzeau, generációjának egyik legnevesebb képviselője, a Göteborgi Bartenderek Szervezetének alapítója, Mautner Zsófia gasztroblogger, szakácskönyv-szerző, és Dez O’Conell, a 2008 óta itthon élő, de Londonban nevet (és díjakat) szerző bartender és -menedzser.

A pult másik oldalára először Oszi, született Bencze István lépett. Ahogy az korábbi interjúnkból kiderült, Oszi a lelketlenséget tartja kollégái leggyakoribb hibájának – amit ő persze nem követett el. Bár első versenyzőként talán nehezebb dolga volt, magabiztosan készítette el a kötelező vodka-martinit, majd rögtön nekilátott saját kreációja, a Redwhite megalkotásának, hogy beleférjen a tízperces szintidőbe. Az ABSOLUT Blue vodka Havana Club Anejo Especial rum, DeKuyper Peachtree likőr, licsi-, cranberry- és limelé hozzáadásával vált látványra is vonzó Oszi-féle itallá.

Sanya, Sanya! – A többiekhez hasonlóan Ádám Sándort is sok barátja elkísérte, a hangos biztatás meg is hozta a kellő magabiztosságot, hamar a poharakba került a dirtyre vett vodka-martini, hogy aztán nekiállhasson az ABSOLUT Blue és Vanilia vodka, Pernod ánizslikőr, Angosture keserű, citromlé, almalé, körtepüré és fahéjszirup tökéletes arányú egyesítéséből megszülető, ABSOLUT Balance névre keresztelt koktélnak.

A zsűritagok persze nem várták némán, mikor kerülnek eléjük az újabb és újabb, színes italokkal teli poharak, folyamatosan kérdezték a versenyzőket az alapanyagok választásának és a készítés módjának okairól, céljaikról, jelenlegi munkahelyükről. Szeged is the city of sunshine! – válaszolta utóbbi kérdésre rövid, de hatásos városimázs-szöveggel megtoldva Fülci, azaz Fülöp Attila, aki nem csak ABSOLUT Blue vodkát, DeKuyper Amaretto likőrt, Becherovkát, Pernod ánizslikőrt és Monin Macadamia szirupot, hanem vaníliarudat és friss gyömbért is összekevert, kihagyva a jellegzetes shake-elést, hogy ne legyen opálos kreatúrája, a Missing Silence.

Még nem bartender Pethes Zoltán, aki negyedikként mutathatta meg, barbackként is joggal került a Titánok közé. A saját bevallása szerint szerény és visszahúzódó leendő bartender is otthonosan mozgott a pult mögött, saját koktéljához, a Hedonisthoz az ABSOLUT Blue és Citron vodka mellett grépfrútlét, cukorszirupot, gránátalmapürét használt, és szervírozta az egyre felszabadultabb zsűritagoknak.

Nagypapával indított a nyíregyházi Horváth László. Nagypapa sötétzöld, de ez nála nem jelent rosszat, sőt: Laci Nagypapa nevű saját koktélja igazi sláger a munkahelyén, egy év alatt ezerötszáz liter fogyott el belőle, ami elég jelentős mennyiség egy olyan italból, amit négycentenként mérnek. A kóstoló után persze ő sem hagyta ki a vodka-martini kört, produkcióját pedig a Virtual Essence, vagyis ABSOLUT Blue vodkából, DeKuyper Triple Sec likőrből, Monin Violett és fahéjszirupból valamint limeléből álló másik saját koktélja elkészítésével zárta.

Nem az udvariasság érvényesült a sorsolásnál, hatodikként állt a pult mögé az egyetlen titánlány, Bálint Niki, aki bájos mosolyával bizonyította, nem hátrány nőnek lenni ebben a szakmában, sőt. A vodka-martinit és a Reddish Honey Collins nevű saját alkotását persze látványosan profin készítette el, ABSOLUT Blue vodkát, málnapürét, limelét, bodzaszirupot, mézvizet és tonikot tett bele.

Nehéz helyzetben volt a zsűri, mondhatnánk, de azért a pontozás – amelybe az is beleszámított, hogy a tíz–tíz perces önálló fellépések előtti órákban melyik saját koktélból mennyit ittak a jelenlévők – segített nekik a végső sorrend meghatározásában.

Az összteljesítmény alapján a döntőbe jutott hat versenyző közül végül Niki lett az ABSOLUT Unique bartender, a dicsőség mellé személyre szabott, privát coachingot is nyert Nagy Zoltántól, a Boutiq’Bar tulajdonosától (a személyre szabás nem lesz nehéz: Zoli Niki főnöke), egy exkluzív ABSOLUT barszettet, illetve egy kétszemélyes hétvégét az Abacus Business & Wellness Hotelben.

De Niki mellett a többi versenyzőt is érdemes lesz a közeljövőben felkeresni munka közben: tizenkét üveg ABSOLUT vodkát kaptak fejenként, úgyhogy megvan a megfelelő alapanyag a versenyen is bemutatott egyedi koktéljaik elkészítéséhez.

(x)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés