Ha azt hiszed, egy elérhetetlen árú svájci óráról lesz szó, akkor hatalmasat tévedsz!

Amikor azt mondjuk, óraaukció, akkor az embernek rögtön az elérhetetlen árú többmilliós svájci márkák jutnak az eszébe. Pedig a licitálás élménye nem kell, hogy milliókba kerüljön, az pedig már csak hab a tortán, ha sikerül egy történelmi jelentőségű órát jó áron megszereznünk.

Átnéztük a BÁV december 10-i karácsonyi aukciójának katalógusát és megtaláltuk az ár-sztori-érték arányban legkirályabb órát.

Seiko 6139-6005

A BÁV karácsonyi aukciójának 17-es slotjában egy Seiko Speedtimer foglal helyet, amiben egy 6139-es automata chronograph-szerkezet dolgozik. Egyes források szerint ez a szerkezet a világ legelső automata chronója.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mások ezt a címet a svájci fejlesztésű caliber 11-nek adják, amit a Heuer, a Breitling, a Buren és a Dubois-Depraz fejlesztett ki közösen, de akadt még annak idején induló: egyesek a világ első automata chronographjának ugyanis a Zenith az El Primero egyik korai, de működőképes prototípusát tartják.

Akárhogy is, a kalapács alá kerülő Seikónak nemcsak a szerkezete történelmi jelentőségű, hanem maga a modell is.

A 6139-6005-ös ugyanis egy kék, európai piacra szánt verziója William Reid Pogue amerikai űrhajós órájának, az ikonikus Seiko Pogue-nak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vintage Seiko & Diving Ops (@borgsauce_wis) által megosztott bejegyzés

Japán potyautas

William Pogue, amerikai űrhajós ezt a Seikót (vagy legalábbis egy ehhez hasonlót) vitt fel magával az űrbe, amikor 1973-ban a Skylab-4 program keretében elhagyta a földet.

Pogue a NASA-tól kapott Omegáját a jobb csuklóján viselte, a balon pedig a saját óráját.

Ennek a Seikónak a története ráadásul több szempontból is elég érdekes, mivel kvázi potyautasként került a fedélzetre. Az óra annak ellenére vizsgázott jelesre az űrben, hogy nem vett részt semmilyen előzetes tesztelésen. Pogue beszámolója szerint az óra tökéletesen működött: a chronograph-funkcióval az üzemanyag égésének ütemét mérték gond nélkül.

Emlékei szerint az óra meg sem állt, nem kellett megrázni, hogy működjön, ami azért nagy dolog, mert mégis csak egy automata chronóról beszélünk, amit úgy tartunk működésben, hogy mozgásban tartjuk, tehát nem feltétlen mindegy, van-e körülötte gravitációs mező vagy sem. A Seiko Pogue tehát potyautasként lett az első automata chronograph az űrben, megelőzve nagyon-nagyon sok márkát, de mint ahogy a legtöbb chronographot, ezt sem elsősorban űrutazásra tervezték.

Ahogy ezen a régi Seiko-plakáton is látható, a Speedtimereket sebességmérésre szánták, elsősorban autóversenyzőknek, mérnököknek, pilótáknak készültek, mintsem űrhajósoknak.

Ezeket a Seikókat ma már nagyon nehéz szép, eredeti állapotban megtalálni, a kifogástalan darabok ára pedig lassan, de biztosan emelkedik a piacon.

Rengeteg olyan modell forog az interneten, amikben nem eredeti alkatrészek vannak, sok esetben nem típusazonos a forgatható lünetta, a korona vagy a chronograph-gombok.

Állíts emlékeztetőt

A holnap délután 5-től kezdődő BÁV-aukción elérhető kék verzió licitje 130 ezer forintról indul majd, ami kifejezetten jó ár, ha egy eredeti, kitűnő állapotban lévő modellről beszélünk. Ennél nagy valószínűséggel drágábban fog elkelni, de ha egy kis szerencsénk van és szemfülesek vagyunk, akkor a miénk lehet az űrutazással kapcsolatba hozható órák talán legmenőbb darabja.

Ha kíváncsi vagy a BÁV teljes kínálatára, érdemes megnézni a karácsonyi aukció katalógusát, mert akadnak még gyöngyszemek ezen a Seikón kívül is.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha már órázás

Ha érdekelnek az órák, akkor olvasd el az Órások című sorozatunk első részét, amelyben Ferenczi Balázzsal, a Fratello Watches újságírójával beszélgettünk:

 

És ezt olvastad már?
Kézcsók a gépmesternek! Feliratok a hetvenes-nyolcvanas évekből