Folytatódik a javításikupon-akció.

Írtunk már arról, hogy az osztrák fővárosban támogatják az elromlott tárgyak, háztartási gépek javítását, hogy kevesebb hulladék termelődjön, és hogy a helyi gazdaság is jól járjon.

A Reparaturbon program – nem meglepő módon – rendkívül népszerű: az első két szakaszban – 2020. szeptember és december között, illetve 2021. március és június között –

mintegy 26 ezer tárgyat javítottak meg a szakemberek, számítások szerint így kb. 620 tonnával kevesebb szén-dioxid termelődött.

A sikeren felbuzdulva november 2-án elindult a harmadik periódus is, a város újabb 570 ezer eurós (kb. 200 millió forint) támogatást szavazott meg. A honlapon egy számlálón lehet követni a megspórolt szén-dioxid ekvivalens szintjét, illetve azt, hogy épp hányadik megjavított tárgynál jár a program, amelyet akár egész Ausztriára kiterjesztenének.

Az egyik résztvevő szerviz, a Schuhmacher Triebl

A javítási kupont jelenleg kilencven erre szakosodott vállalkozásnál, több mint száz helyszínen lehet beváltani.

Az eddigi adatok alapján a javítandó holmik 62 százaléka elektronikai cikk volt (főleg mobiltelefon és tablet), 10 százalék kerékpár, 13 százalék cipő, textil és bőrtárgy, de voltak, akik méhkaptárt, brácsát, gramofont, illetve kandallóórát szereltettek meg. A szervizelés az esetek kilencven százalékában sikeres volt.

Ez is érdekelhet:

Zöld, árnyékos, hűs szuperblokkot alakítanak ki Bécsben

Csillapítják az autóforgalmat, a gyalogosokra és biciklisekre optimalizálják a közlekedést.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: PID/Votava)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Boldog születésnapot kívánunk ennek a lánynak

Munkahelyi stressz – Nissan Townstar EV-teszt

További cikkeink a témában