Az ingatlanunkkal (szerencsés esetben ingatlanjainkkal) való sáfárkodás az egyik legnagyobb befektetési döntés, ezért érdemes okosan átgondolni, mit teszünk. Ha azon agyalsz, hogy bérbeadnád a lakásodat, akkor most pár jótanáccsal adunk egy vonalzót, ami mentén a lehető legügyesebben húzhatod be ezt a folyamatot.

Honnan-hová? - Bérbeadás pro és kontra

Ha bizonytalan vagy a lakásod eladását illetően, akkor a következő kérdéseket kötelező letisztázni: ha bérbeadod a lakásodat, te magad hová költöznél? Amennyiben nincs egy másik lakás a birtokodban vagy nincs egy élettársad / haverod, akivel összeköltözhetnél úgy, hogy csak a rezsi rád eső részét fizetnéd ki, akkor nincs mese: neked is lakást kell bérelned és bérleti díjat fizetned. Így viszont nagyon valószínű, hogy nem fogsz nagy üzletet bekaszírozni a dologból: ha nem egy Benczúr utcai villából költözöl egy beázott külvárosi egyszobásba, akkor vagy pár tízezres havi hasznod lesz a bérbeadásból vagy nullszaldóra jössz ki – legrosszabb esetben pedig akár veszíthetsz is az egészen. Mérlegeld, hogy hosszabb távú bérlőt keresel, vagy hetente akarod airbnb-n felhajtani a kuncsaftokat. Utóbbi előnye, hogy szerencsés esetben több pénzt húzhatsz ki a kecóból, viszont több törődést is igényel. Két-három naponta kulcsot kell átadni, lakást kell takarítani, ágyat húzni, törülközőt mosni. Ha ezekre nincs időd, jobb a hosszú távú bérlet.

Tájékozódj!

Többezer kiadó ingatlan között keresgélhetsz és megtudhatod, a te lakásod körülbelül mennyiért adható ki reálisan. Ugyanígy rálátásod lesz, hogy jelenleg milyen áron kínálnak kiadó lakásokat és azok milyen állapotban, felszereltségben és környezetben vannak. Ha ezek alapján is úgy érzed, hogy jó helyzetben vagy ahhoz, hogy kiadd a lakásod, akkor még pár dolgot gondolj át okosan.

Felújítás – Mennyit költs rá?

Egyértelmű, hogy egy jobb állapotban lévő ingatlant többért lehet kiadni, így jó ötletnek tűnik pénzt tolni a lakásfelújításba. Az alapvető felújítási munkálatokat semmiképpen sem szabad kihagyni (glettelés, újrafestés, padlócsiszolás, burkolás, csempézés és egyéb, nem cicoma értékű renoválás), utána viszont érdemes számolgatni, mi fér bele és mi nem.

A legtöbb kereső szereti, ha egy lakás modern, tiszta és neutrális: ne legyenek benne hatalmas, fullasztó dédapaszekrények, öreges horgolt kendők meg nem működő Héra cserépkályha és igénytelen fregoli a konyhában. Ehelyett sokkal kellemesebb enteriőr, ha fehérek a falak, könnyű, minimál bútorzattal van berendezve és minden háztartási gép működik: ennél többet nem is kell tenni, hogy a lakásod igényes férfi és női bérlőket vonzzon. VISZONT! Kerüld el a túlzásokat és a specifikáló berendezést! Például ha már bevállalsz egy lila vagy akár egy mintás falat, számolj vele, hogy feleannyian fognak érdeklődni a lakás iránt, mert akármennyire is tetszik neked, az egyedi dizájn mindig megosztó.

Valamint nem érdemes úgymond "túlújítani" sem a lakást: sokan egy másfélszobás lakásból komplett wellness-szalont csinálnak (infraszauna, masszázságy és egyéb, drága és luxusszintű berendezés), melyeket így az eredeti értékének dublájáért, akár triplájáért kínálnak kiadásra, hogy megtérüljön a beruházás. Képzeld el így: egy negyvenöt négyzetméteres lakást mondjuk százezer forint körüli havi bérleti díjjal ki lehet adni – viszont a túl sok luxus extra miatt kétszázezer körüli összegekért is kínálnak ilyen ingatlanokat, ami a négyzetméterekből adódóan egyáltalán neincs balanszban (egy ember, maximum egy pár fér el benne, így ennyi embernek kell kifizetnie a bérleti díjat).  Én dolgoztam ingatlankiadásban és általában ezek a lakások pangtak a legtöbb ideig: egészen addig, míg a tulajdonosnak lejjebb kellett mennie az árban, annyira megfizethetetlenné váltak. Ezen felül szintén problémás, hogy amennyiben a megszokott, egy éves bérleti időre adod ki a lakást, ezek a nagy beruházások árán kialakított extrák is könnyen lehasználódhatnak olyannyira, hogy akár a kéthavi kaució sem fogja fedezni a kiadásokat. Úgyhogy újítsd fel a lakásod, gépesítsd megfelelően, de ne ess túlzásokba és kerüld a specifikus, bérlőhárító dizájnt is: törekedj a tisztaságra, a semlegességre és a megfizethető, de modern enteriőrre.

Fotók, fotók, fotók

A hirdetésfeladásnál a legfontosabb dolog, hogy igényes, minőségi fotókat készíts az ingatlanról. A keresőkben is jól látszik, mennyivel többen kattintanak egy olyan hirdetést, amelyhez legalább öt-tíz, nem elmosódott és jó szögből fotózott fénykép van. Ezután add meg az ingatlan pontos paramétereit, amiben ne titkolj el semmit: úgyis ki fog derülni előbb vagy utóbb, így a felesleges körök és a komoly érdeklődők bevonzása érdekében adj nagyon pontos leírást a lakásról, a környékről és a díjakról. Az Otthontérkép.hu-n amúgy a felét is elég megadnod, mivel az oldal nagyon okosan, térképen mutatja a környéket: hány posta, élelmiszerüzlet, iskola vagy épp tömegközlekedési lehetőség van a környékeden, így elég sok munkát megspórol neked (plusz ingyenesen hirdethetsz).

Bérleti szerződés

Végül ügyelj a bérleti szerződésre: érdemes letölteni pár online sablont és kialakítani a saját szerződésünket, amely mind a te mind pedig a bérlő jogait pontosan tisztázza és védi. Minden pontra ügyelni kell: tételes ingóleltárt készíteni, a lakás állapotáról a bérbeadás napján fotókat archiválni a későbbi, esetleges félreértések elkerülése végett, megbeszélni mit szabad és mit nem a lakásban (kisállat, dohányzás, ha esetleg idősebb vagy családos szomszédok vannak a velük való békés együttélésről stb.) valamint megegyezni a bérleti díj kifizetésének időpontjában és módjában. A bérleti idő alatt nem hátrány, ha párszor a lakásban beszéled meg a találkozót az albérlőddel, hogy lásd, milyen állapotban van a lakás, hogyan él az illető (ez még akkor is jól jöhet, ha ismerősnek adod ki az ingatlant).

Ha nem a lakás szomszédságában élsz és erre nincs kapacitásod (például külföldre költözöl), akkor kérd meg egy ismerősödet, hogy foglalkozzon a lakással a távolléted alatt; amennyiben rendeltetésszerű használattal mondjuk elromlik / tönkremegy valami a lakásban, úgy annak költsége a bérbeadót terheli. A lényeg, hogy tudatosan vágj bele az ingatlankiadásba és ha ennek a pár egyszerű lépésnek a vonalzófokán haladsz, akkor a legtöbb problémaforrást el is hárítottad.

Ha tetszett a cikk, de te lakáskiadás helyett lakáseladáson gondolkozol, akkor nézz vissza hozzánk, mert legközelebb ezt a témát fogjuk velejéig végigjárni!

(Képek: Otthontérkép, Airbnb)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

További cikkeink a témában