Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A BP BARbq, a hazai street food szcéna egyik legújabb versenyzője egészen új koncepcióval támad.

Amikor még megboldogult TV Paprikás koromban megismertem Serényi Zsoltot, szerintem még egyetlen egy darab tetkó sem volt rajta, aztán az évek elszaladtak, Serán pedig egyre kevesebb az üres bőrfelület - hja, ha az embernek tetoválóművész a párja! Ami sokkal fontosabb, hogy az elmúlt években teljesen magába szippantotta a barbecue füstös világa, úgyhogy tulajdonképpen nincs abban semmi meglepő, hogy a nemrég megnyitott BP BARbq mértani és spirituális középpontjában egy méretes smoker áll, amiben minden este marhaszegyek, csirkeszárnyak, oldalasok és egyéb masszív húsok füstölődnek.

A BP BARbq egy érdekes lény.

Egy olyan hibrid koncepció, ahol a kulináris kínálat nem egy koncepció más részekkel egyenrangú tagja, hanem maga a lényeg. Itt minden a füstölőben készülő finomságok köré szerveződik, a signature dishnek a pulled pork és a reuben szendvicsek számítanak. Nem is volt kérdés, hogy ezekre mindenképpen ráharapunk. Mindkét tétel olyan, mint valami bűnös élvezet, ami nagyon ponyvaregényesen hangzik, pedig ez az igazság: szaftos, lucskos (hús, káposzta, sajt, öntet), és ropogós (zsömle, kenyér) ízcunami, ami képletes értelemben ledönti a lábáról az embert.

Megtehetnék, hogy csak ez a két tétel szerepel az étlapon, és akkor is sorok lennének ebédidőben, de ha törzsvendégeket szeretne az ember, jobb, ha szélesebb a paletta. Éppen ezért vannak egyéb tételek is, némelyik nem is szerepel az étlapon, szóval érdemes odafigyelni, mit ajánlanak a fiúk. A maszkulin, férfias fogások sorát erősíti a chili con carne, lencseleves, bbq csirkeszárny, vagy éppen a marhaburger.

Ez utóbbi pirított buciban, bacönnel, sajttal, pirított hagymával, sajttal érkezik. Klasszikusan az az eset, amikor többről van szó, mint az összetevők összességéről.

Serényi Zsolt

Roland és Sera., a kulináris hard rock ászai

Zsolt és Roland holisztikusan gondolkodnak a környékről, nem egy egyedülálló egységként látják a BP BARbq-t, hanem a kerület részeként, és örülnek, hogy egyre több egyre jobb hely működik a környéken.

– Került rátok új tetkó, mióta hat hete megnyitottátok ezt a helyet?
– Persze! – vágják rá egyszerre.

Urbán Roland az italok Serája,

aki több mint egy évtizedet húzott le a főváros legtrendibb bárjaiban a Bobtól kezdve a TG-ig. A BP BARbq közelebb áll hozzá, mint eddig bármi, igaz, teljesen új dolgot kellett kitalálnia: high end italokat kell előállítania egy olyan helyen, ahol a kaják java részének kézzel esnek neki a vendégek. Szerencsére kellemes meglepetés érte, ugyanis úgy fest, a BP BARbq bárként is megállja a helyét, és azzal sincs nagy gondja a betérőknek, hogy műanyagpohárból kortyolgassák a Maker’s Markot, a Grey Goose-t vagy a tizennégy éves single malt Obant.

És hogy mit hozhat a jövő?

Urbán Roland

Az ember a húsközpontú, masszív ételek miatt arra asszociálna, hogy egy macsó, férfias helyről van szó, amit főként nagydarab férfiak fognak megtölteni, de saját szememmel láthattam, hogy nem ez a helyzet: kisgyerekes családok és randizó párok is ültek az asztaloknál, amikor megfordultunk náluk.

Ami a BP BARbq legnagyobb erőssége, az mégsem a smoker, és nem a pulled pork, vagy a reuben. Ami ezt a helyet egyedivé teszi, az a két tulaj, Sera és Roland. Vegyük csak ki őket a képletből, és máris megszűnik az lenni, ami addig volt. Én személy szerint az ilyen helyeket szeretem, azokat, ahol egy-egy séf rányomja saját személyiségét az ételekre, ahol valami olyasmit kapok, amit máshol biztosan nem.

(Fotó: Wlcsek András)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.