Mindig ferde szemmel néztem a villanyborotvára, ami a lehető legjobb esetben ugyanazt tudja egy kisebb vagyonért, amit egy cserélhető fejű borotva, egy tubus borotvahab és egy arcszesz fillérekből meg tud oldani. Miért akarna bárki súlyos pénzeket költeni az arcszőrzet eltávolítására, amikor már évszázadok óta megvan erre a tökéletes módszer, amire ráadásul nem kell rákölteni egy bicikli árát? Ezzel az attitűddel kezdtem el kicsomagolni a tesztre kapott Braun Series 9 PRO+ meglepően termetes dobozát.

A szkepticizmusom tehát mérsékelte a lelkesedést, de még így sem tudtam megállni, hogy ne egy elismerő bólintással nyugtázzam azt, ami kikerült a csomagból. A Braun villanyborotva termékcsaládjának a Series 9 az abszolút csúcsa, ami minden egyes porcikáján meglátszik. A készülék, de még a mellé csomagolt kiegészítők is úgy néznek ki, hogy bármelyik luxusautómárka szériatartozékként adhatná a legdrágább típusai mellé.

Egészen egyszerűen ünnep a szemnek és az ujjaknak.

A felhasznált anyagok, az illesztések és az összeszerelés is mind a lehető legmagasabb minőséget képviselik. A 9577cc jelű kiszerelést kaptam, melyben nemcsak maga a főszereplő készülék, de egy PowerCase fantázianevű hordozható töltőtok, egy hálózati töltő, egy tisztítókefe, egy SmartCare nevű automatikus tisztító- és töltőegység, illetve az utóbbihoz szükséges tisztítópatron is helyet kapott.

Használtam már villanyborotvát, de annak már jó tíz éve, ráadásul akkor egy húszezer forintos példánnyal volt egy rövidebb afférom, ami enyhén szólva sem tudott meggyőzni arról, hogy cseréljem le az egyszerűen és megbízhatóan működő négy pengés borotvámat egy berregő, idétlenül és pontatlanul vágó – olykor inkább tépkedő – eszközre, ami ráadásul helyből négyszer annyiba került, mint a hagyományos megoldás. Az akkori élményeimet a Series 9 már a kicsomagolás pillantában túl tudta szárnyalni: még be sem indult, de azt már el kellett ismernem, hogy a megjelenése lenyűgöző.

Egy magamfajta borotválkozási-konzervatívnak persze nem elég annyi, hogy egy villanyborotva megnyerően néz ki. Egy vadonatúj láncfűrész is megnyerően néz ki, mégsem akarom vele megfésülni a hajam. A Braun azonban arról is gondoskodott, hogy az S9 PRO+ a hívószavak terén is elkezdje a felhasználót az ujja közé csavarni. A gyártó nem kevesebbet állít, mint hogy ez a cucc

innovatív technológiájával és a részletekre való odafigyeléssel új mércét állít fel a férfi arcápolás terén.

Erős szavak, de a Braun tett róla, hogy a termékjellemzők szintjén az S9 PRO+ képes legyen felnőni az ígérethez. Kezdjük azzal, hogy a 40 fokos szögben billenő borotvafej összesen öt – plusz egy precíziós trimmer – vágóelemmel rendelkezik, melyekben titán bevonatú pengék akár nedves akár száraz környezetben percenként tízezres rezgésszámmal pusztítják a szőrzetet, ráadásul az eszköz képes attól függően módosítani a vágófej működését, hogy a borotva az arcodon milyen ellenállással találja szembe magát.

A dobozban található töltőtok szintén nem tűnik filléres mutatványnak. Kezdjük ott, hogy a kiváló minőségű felhasznált anyagoknak köszönhetően egyszerűen jó kézbe venni, de persze önmagában a külső még nem nyitná ki senkinek a pénztárcáját. A PowerCase akár hat hétig tartó töltöttséget is el tud raktározni, amit azonnal elkezd átadni a borotvának, amint belehelyezed. Az eszköz természetesen csap alatt is mosható, de a csomagban található automatikus tisztítóegységből még évek múlva is úgy veheted ki használat előtt, mintha csak tegnap vásároltad volna.

Kétségtelen tehát, hogy az S9 PRO+ nemcsak gusztusosan néz ki, de papíron is lehengerlő tulajdonságokkal bír. Külön jár a pacsi a gyártónak, amiért nem erőltetett a cucc mellé valamilyen teljesen felesleges, parasztvakító mobiltelefonos alkalmazást és nem keresztelte át az eszközt okosborotvára. Ez is azt jelzi, hogy ez egy ízig-vérig komoly termék komoly férfiaknak, akiket nem hat meg a marketing bullshit. Megkönnyebbültem hát, amiért nem kellett telefonos párosítással tökölnöm, de miután alaposan körbetapogattam a szívdöglesztő kütyüt és felfaltam szemmel minden négyzetmilliméterét, vészesen közeledett a használat pillanata, ami végleg elronthatta volna az egész élményt.

Az S9 PRO+ dizájtárgynak tehát kifogástalan, de vajon borotvának is az?

A borotválkozás nem egy bonyolult művelet. Adott ugyebár valamilyen eszköz, aminek az lenne az egyetlen feladata, hogy letakarítsa az arcunkról a szőrt, de úgy, hogy közben az arcbőrünk lehetőleg sértetlenül ússza meg a mutatványt. Az említett eszköznek végső soron kizárólag a feladatra való alkalmassága határozza meg a hasznosságát, ilyen értelemben pedig lehet a Braun csúcsa bármennyire is szép, ha égető érzés, kósza szőrszálak, vagy netán felvagdosott arcbőr marad utána. Azt tudom, hogy a mezei, szupermarketben háromezer forintért megvásárolható cserélhető fejű borotvám egy tubus borotvahab és némi arcszesz hathatós támogatásával erre messzemenőkig képes, múltbéli tapasztalataimra támaszkodva viszont erősen kételkedtem abban, hogy ugyanezt az ötvenszer annyiba kerülő S9 PRO+ is meg tudja csinálni.

Épp ezért volt őszinte a meglepetésem, amikor óvatosan ráengedtem a csúcsborotvát a három napos borostámra. A készülék már első húzásra leszedte a szőrszőnyeg legnagyobb részét, a kósza szálakat pedig legkésőbb a harmadik nekifutásra úgy kapkodta össze, mint Pista bácsi a küszöb mellett felpofátlankodó dudvát. Elismerést érdemel az a pontosság és alaposság, amivel az S9 PRO+ lehántja rólad a szőrt. Ne ragadtassuk el magunkat; az eredmény nagyjából ugyanaz, mint a hagyományos borotválkozás végén és igazából ennél nem is várhatunk tőbbet: sima, szőrtelen arcbőr.

Az ellenben már lényeges különbség, hogy a Braun üdvöskéje száraz arcon is használható, mégpedig úgy, hogy a penge nem ér a bőrödhöz. Először még a kritikus részeknél, az áll és a száj környékén erősen túlóvatoskodtam a procedúrát, de néhány másodperc után rájöttem, hogy ez a készülék tényleg mérnöki csúcsteljesítmény. A vágófej nem harap, nem csíp bele a bőrbe, nem vág a húsba, egyszerűen csak siklik és a szőrszálakat tőből operálja le az arcról. A szertartás végeztével kifejezetten fura volt, hogy irritáció nélkül sikerült simára varázsolni a képemet. Hagyományos borotválkozás után van az a bizsergető érzés, amivel az éppen megadjusztált arcbőröd üzeni, hogy ideje lenne a mikrokarcolásokat valamivel lefertőtleníteni, ez pedig ezúttal teljesen hiányzott. Megszokásból azért odalöttyintettem az arcszeszt is, ami most egyáltalán nem csípett, ezzel is bizonyítva, hogy a kütyü a szőrszálakon kívül tényleg nem bánt semmi mást a használat során.

Adott tehát egy készülék, ami ki tudja hány mérnöki munkaóra és évtizedes tapasztalat gyümölcseként ugyanazt meg tudja csinálni, mint egy néhány ezer forintos cserélhető fejű borotva, csak ahhoz képest gyorsabban, kevesebb macerával használható, miközben kíméletesebb az arcbőrrel. A Braun csúcsmodellje ezek mellett szállít még valamit, amit az arcápolás témakörében egyetlen másik termék sem tud: a birtoklás örömét, hiszen legalább annyira luxustárgy, mint használati eszköz.

Aki a lehető legjobbat akarja az arcbőrének, fontos neki a kényelem és az esztétika, jelenleg ennél feljebb nem tud menni.
Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában