A város új arca 50+1 projekten keresztül.

Bemutatták a Budapest építészete 2000-2020 című könyvet, ami a főváros új arcát mutatja meg 50+1 projekten keresztül. A magyar mellett angolul is megjelent, 239 oldalas könyvet az egyik benne szereplő épületben, a Ferrum irodaházban mutatták be, Zsuppán András újságíró beszélgetett a főszerkesztővel, Mizsei Anett építésszel, valamint az ötletgazdával, Palkó György fotóművésszel.

Több okból is jó lapozgatni a könyvet: rácsodálkozhatunk a város egy-egy ismeretlen, de remek épületére, az ismerős helyszínekről (ahogy persze minden, a könyvben szereplő projektről) kapunk egy-egy szakszerű, de befogadható leírást, ami sokat hozzátesz még az általunk amúgy ismert budapesti épületekről való gondolkozásunkhoz. Az meg csak természetes, hogy profi képanyagot kapunk, amely – ellentétben az épületfotózás más iskoláival – közel sem steril:

a képeken gyakran szerepel ember, feltűnnek robogók, maszkok, de például az építészeti magazinokban jellemzően kiretusált Exit táblákat is meghagyták.

Az élettel teltségre az egyik legjobb példa a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő, amelyet egy szeptemberi munkanap délelőttjén fotózott be Palkó György, amikor telt ház volt a fürdőben, így a képeken papucs, táska és csákóban fürdőző vendég is felbukkan.

A ritka duplaoldalas fotók egyike a könyvből: a Puskás Aréna – Fotó: Palkó György

A szerkesztők – Somogyi Krisztina építészkritikus, vizuáliskörnyezet-kutató és Kovács Dániel művészettörténész – alaposságának köszönhetően távolról sem csak tipikus, jól ismert épületeket kapunk, de keresztül-kasul bejárhatjuk Budapestet; a landmark beruházások mellett bekerültek Budapest-értelmezések (mint a Budai Vár környezete a Várkert bazárral), szituatív karakterrel rendelkező épületek, titkos kincsek (fiatal építészek munkái vagy kevésbé szem előtt lévő gyöngyszemek, mint az angyalföldi 100 lakásos passzívház), illetve családi házak.

És ezúttal nem szurkolóként csodálkozhatunk rá a Puskás Arénára vagy az MTK stadionjára, nem rajongóként nézhetünk be az A38-ra, és másképp kapcsolódhatunk ki a Kopaszi-gát nézegetése közben.

A bemutatón köszöntőt mondott Balázs Mihály Kossuth-díjas építész, míg a helyszínt, a
könyvben is szereplő irodaházat az egyik tervezője, az Ybl-díjas Marián Balázs mutatta be. A könyvről még a megjelenés előtt írtunk a Roadsteren is.

Budapest építészete 2000-2020 saját kiadásban jelent meg, kapható az Írók
boltjában vagy megrendelhető Palkó György honlapján, magyar és angol nyelven.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Nehéz lehet a meccsre koncentrálni, ha Alana is játszik