A nagyvárosokat fényárba borító neonreklámok kora már rég lejárt Budapesten is, de ha nosztalgiával gondolsz a klasszikus világító feliratokra, akkor most a saját lakásodba is viheted a kedvencedet, amivel egy jó ügyhöz, a neonhirdetések megmentéséhez is hozzájárulhatsz.

Budapesten egy korszakot jellemeztek a színes neonreklámok, különösen egy ködös téli estén, amikor a fényük szinte megfestette a levegőt. Sokan szerettük, szeretjük a neonreklámokat, de az utóbbi időben egyre kevesebbet látunk belőlük, mert modernebb hirdetési formák vették át a helyüket. A neonreklámoknak azonban városképi jelentőségük van, és egy ikonikus neon eltávolítását nagy felháborodás követi, mégis kevesen tesznek a fennmaradásukért.

Neonreklámok a Margit híd budai hídfőjénél 1971-ben. Fotó: Fortepan / Bauer Sándor
A neonnal megvilágított Erzsébet körút 1968-ban. Fotó: Fortepan
Patkós Luca grafikus is szereti Budapestet és a régi neonreklámokat is, ezért úgy döntött, nem nézi tovább tétlenül a neonok eltűnését,

hanem hozzájárul a megmentésükhöz. Ez persze nem megy pénz nélkül, ezért kitalálta a Cső! posztersorozatot. A vidám plakátok nappal vibráló színekben, éjszaka pedig finoman derengve idézik meg a kultikus reklámokat. Az eladott példányok után befolyó összegből pedig egy kiválasztott neon felújítására költenek.

A neonreklámok fénykora

Budapestet már a húszas évektől kezdve fényben fürdették a neonreklámok, a Magyar Elektromos Művek még mozgalmat is indított, amely a kirakatok kivilágítását és a fényreklámok elterjesztését szorgalmazta. A neonreklámok pedig nemcsak hirdetésként funkcionáltak, hanem a város arculatát is megváltoztatták, hozzájárultak ahhoz, hogy Budapest ragyogó világvárossá váljon. A fények ráadásul biztonságosabbá is tették a kirakatokkal megvilágított utcákat.

Az Oktogont már 1930-ban ellepték a fényreklámok. Fotó: Fortepan / Pesti Brúnó
Az egykori Moulin Rouge a Nagymező utcában 1958-ban. Fotó: Fortepan / Bauer Sándor
Aeroflot-kirakat a Váci utcában 1960-ban. Fotó: Fortepan

A neonreklámok fénykora a hetvenes években kezdődött, még ha ellentmondásosnak is számított a korabeli rendszerben:

Budapest a szocialista modernitás, jólét és fogyasztás fővárosa kívánt lenni, és ez számos vitát indított akkoriban.

A fővárosi neonprojekt részeként másfél év alatt 19 ezer neonberendezést szereltek fel Budapesten, és az állami vállalatoknak előírták, hogy a költségvetésük egy részét neonreklámokra kell fordítaniuk.

Moszkvics és a Rákóczi út neonfényben 1959-ben. Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei
Neonfelirat a városligeti Budapesti Ipari Vásáron 1967-ben. Fotó: Fortepan / Főfotó
Baross téri üzletek 1970-ben. Fotó: Fortepan / Főfotó

Neonmentésből lakásdizájn

A neonberendezéseket gyártó állami vállalat a rendszerváltás után jogutód nélkül szűnt meg, akkor indult a fényreklámok rohamos hanyatlása. Mostanra számos városban észrevették, hogy a kulturális értékük mellett akár turisztikai vonzereje is van a neonoknak, ezért Bécsben, Berlinben és Varsóban is neonmúzeumot hoztak létre. Budapesten a Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeumban találkozhatsz néhány ikonikus fővárosi neonnal.

Ikonikus neonok az Elektrotechnikai Múzeum udvarán, ráadásul este világítanak!

Patkós Luca szerint a neonreklámok az eredeti helyükön lennének igazán méltányolva, de

az utcán pusztuló neonok felújítására nem minden cégnek van anyagi lehetősége. ebben segítene a Cső.

A kisebb boltok, intézmények felett található reklámok közül elsőként a Kürt utcában található Fürdő felirat újult meg a projekt támogatásával a Decorlight műhelyében. A neon eredetileg az épületben működő tisztasági fürdőt hirdette, ma a Menhely Alapítványhoz tartozik, ahol hajléktalanok számára nyújtanak segítséget.

A neonok megmentésére magánkezdeményezésből petíció is indult, és mivel az ügy elérte az ezer támogatót, a fővárosi önkormányzat megkezdte az egyeztetést az indítványról, amely támogatná a neonok felújítását, áthelyezését vagy más módon történő megmentését. Ha téged is érdekel, hol találod a budapesti neonreklámokat, bővebben is olvasnál a történelmükről, akkor ide kattintva egy fantasztikus gyűjteményben merülhetsz el a ragyogó fényreklámok világában.

(Forrás: Budapest Neon, Jelenkor)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Először találtak a mikroműanyagnál is alattomosabb nanoműanyag-szennyeződést a Föld mindkét pólusán