Milyen volt a Kálvin tér Kálvin, és pláne a 4-es metró előtt, amikor még az Oszmán Birodalom szekerei jártak ott? És a Váci utca, amikor a törökök még nem gyrost árulni jöttek?

Ha nehezedre esik elképzelni az életet a történelmi időkben, vagy egyszerűen csak érdekel Budapest múltja, akkor itt a te videód: a Történelmi Animációs Egyesület összeállította, milyen lehetett a főváros, mielőtt főváros lett volna.

Egy teljesen más világot látunk, még a városfallal körülvett területen belül is kertek, mocsarak, így-úgy megművelt terület helyezkedik el, a későbbi Budapestet csak a budai Vár és a Budai-hegység domborzata jelenti.

Éppen ezért meglehetősen furcsa konkrét helyszínek – mint például a Kálvin tér vagy a Váci utca – megidézése, elvégre mai szemmel ezek éppen olyan falusias területek voltak, mint bármi más a váron kívül.

 

Kálvin tér, még a négyes metró előtt
Váci utca turisták nélkül

A korabeli történelmi ismeretek alapján viszonylag pontosan el lehet képzelni egy adott kort egy adott helyszínen, mégha ritka is a hasonlóan részletes vizuális megjelenítése. A Corvina könyvkiadó Hétköznapi élet sorozatában például megjelent a Hétköznapi élet Mátyás király korában c. könyv, ami önmagában is rengeteg információt hordoz Luxemburgi Zsigmond uralkodó korából, az első török betörések idejéről.

A fenti videón látható „Budapest-előzmény” építészete, utcái, ruhái, hajói tehát alapvetően pontos rajzát (grafikáját) adhatják a korszaknak.

A Történelmi Animációs Egyesület videóját a Blikk szúrta ki.

Ez is érdekelhet:

Kevés ennél szebb videó készült Budapestről

Megnézed, és (újra) beleszeretsz fővárosunkba.

Amikor még mozdonyfordító volt a kerengő helyén – A Déli pályaudvar múlt százada csodás képeken

Ma olyan lepusztultan mávos a Déli hangulata, az egyébként egyáltalán nem rossz épület is messze van már a fénykorától. Pedig valaha nagyon más volt a helyzet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés