Egy apa-fia kapcsolat lehet annál mélyebb, hogy együtt néztek meccset, és engeded belenyalni a sörhabba. A tartalmasan együtt töltött idő a gyerek tesi-lelki fejlődésének alfája és ómegája.

Azt tudományos megközelítés nélkül is világosan látjuk, hogy az apák szerepe a családban, a gyerekek mellett égető fontosságú. Ahogy nő a gyerek, egyre komplexebb kihívások elé állít, de ezzel párhuzamosan az örömből is több jut. Egy tizenéves kölyök mellett már nem az a legfontosabb feladat, hogy megfelelő hőmérsékletűre melegített bébiételt tolj elé.

Szervezhetsz nyugodtan aktív kalandokat, maximálisan értékelni fogja, és neked sem kötelező belehalni a dögunalomba.

Mi Burgenlandba utaztunk gyerekes programok után kutatni, mert az otthont száz kilométeren túl elhagyva már megváltozik az együttlét atmoszférája. Bármi is történik a kalandok közben, együtt kell megoldanotok. Burgenland amúgy azért is klassz hely, mert néhány órás autóúttal megközelíthető, és minden benne van, ami miatt az osztrák légkört annyira szeretjük. A mindig zöld hegyek-völgyek, a mesés falusi vendégházak, vagy ott van a Fertő-tó, amit körbe lehet bicajozni (vagy bevállalósabbaknak körbefutni).

Bármilyen gyerekprogramot feldob egy tank

Pornóapátitól néhány kilométerre, Bildeinban futottunk bele az első kafaságba, az öt km hosszúságú Határélmény-park tanösvényébe. Nagy bunkóság részemről letanösvényezni ezt bicajjal vagy gyalog is könnyen teljesíthető túrát, de sajnos a magyarban nincs jobb szó a túrakiállításra, ahol a T34-es harckocsitól kezdve, bunkerek és lövészárkok között vezet az út a régi vasfüggöny nyomvonaláig.

A legjobb az egészben Szabadfi Zoltán, akit legszívesebben körbevezetnénk az összes magyarországi iskolában, hogy megmutassa, lehet úgy is történelmet mesélni gyereknek és felnőttnek, hogy a II. világháború félelme és a történelem szépsége egyszerre töltsön fel és hatoljon a bőröd alá. A túra vége egy mászókötél-pályánál van, ahol résen kell lenni, mert tapasztalataink szerint felnőttként sokkal könnyebb sérülést szerezni, mint gyerekként.

Sétáltass lámát, mert az jó

A lámasétáltalás műfaját nem értem. Azt sem pontosan vágom, hogy mi szüksége van a természetnek egy távoli teverokonra éppen Ausztriában, de elfogadom a tulajdonos érvelését, hogy a lámák márpedig szeretik, ha pórázon sétáltatják őket. Végül is ő él együtt velük, csak jobban tudja. Ha egyvalamit biztosan tudsz a lámáról, akkor az az, hogy szeret köpködni. Ez bizonyos szinten tévhit, a látogatókat sosem köpik le, legfeljebb egymást, ha izgalomba jönnek a póráz látványától (újabb bizonyíték, hogy szeretnek sétálni).

Attól, hogy Margit (övé a lámafarm) határozottan cáfolta a lámák köpködési hajlamát, bennünk végig ott volt az a bizonyos zabszem, hogy mi van ha téved. Főleg, mivel a mi példányunk folyamatosan falta az út menti leveleket, amiket nem nyelt le, hanem hörcsög módjára az arcában raktározta. Ettől a sétát végigkísérte a félelem és rettegés, ami nem segítette elő, hogy az elvárt lámasétáltató pózt (egyikünk jobb oldalt, másikunk bal oldalt, lazán tartott pórázzal mindkét végen) szabályosan betartsuk. Ez például kiváló lecke volt arra, hogyan kommunikálj megfelelő hangnemben a gyerekkel, amikor mindketten tudjátok, hogy ugyanattól féltek.

Golfozni nagyon menő, de tökre nem egyszerű

Nem feltétlenül Ausztria jut eszedbe, ha a golfozási lehetőségeket kutatod a fejedben, pedig például ez a wellness-szállodaként is elsőosztályú hotel és környéke remek választás, ha a golfozás fontos tétel a bakancslistádon. Valahogy úgy hozta a sors, hogy végig rettenetesen jó fej emberek közelében töltöttük az osztrák gyerekes vakációt, golfedzőnk, Jack is végig türelmesen és segítőkészen segített elmélyedni ebben a rettenetesen menő sportban.

Még akkor is lelkesen dicsérte a forgó-ütő technikámat, amikor egy újabb öklömnyi fűdarabot hasítottam ki a labda elütése helyett. A gyerekeknek is jobban ment a minigolf pálya, de Jack ismét tudott megnyugtató gondolatot közvetíteni: a golf a második legnehezebb sport a világon (az első a gerelyhajítás). 

A saját kézzel készített ékszer mindig menőbb

Amikor köveket kell gyűjteni, az valamiért minden gyereknek bejön. Bersteinben, egy régi bánya fölé épített múzeum kertjében ezt a programot azzal dobják még fel, hogy apa és fia közösen készíthet ékszert anyának és a tesónak nemesszerpentinből, ami akkora különlegesség, hogy az egész világon csak itt található.

Furcsa látvány, hogy okostelefon nélkül is elvan a gyerek (és ne legyünk igazságtalanok, a felnőttnél pont úgy szokatlan, ha egy órát kibír telefonnyomkodás nélkül), miközben ráspollyal és smirglivel igyekszik hordható ékszert faragni egy látszólag értéktelen kőből. A nemesszerpentin könnyen faragható, belépőszintű ásvány a kőfaragás iskolájában, de a környék feketeöves kőfaragói több ezer euró értékű lószobrot és borospohárkészletet is készítenek a megmunkálható kövekből.

És mit adnak még nekünk a burgenlandiak?

Léka-várát, ahol a denevérekről tudhatunk meg fontos dolgokat, de ne hagyd ki a Familyparkot sem, ami a legmenőbb vidámpark neked és a gyereknek. Burgenland nekünk bejött, az apa-fia program pedig menő dolog.

Ez is érdekelhet:

Az igazi Bécs, amit csak a bécsiek ismernek - Roadster

Piac, állatsimogató, megálló-sétálóutca kombó, echte bécsi kávézók - a bécsiek tudják igazán, hogy a turisták kötelező körein túl mit érdemes még meglátogatni a városban. Itt egy hasznos gyűjtés a legérdekesebb, nem közismert helyekről.

És ezt olvastad már?
A Déli-sarkon öt nap alatt egyszer sem kel fel vagy megy le a nap