Aligha hittük, hogy a dél-amerikai esőerdő fogja adni az egyik legizgalmasabb szeszesitalt, márpedig minden jel erre utal. Tegyünk egy utazást az Amazonas mélyére és ismerjük meg a Canaïma gint és az őshazáját.

A Canaïma nem egy klasszikus gin, Amazónia lenyűgöző szépsége, természetessége és titokzatossága ihlette a kitalálóit, és mindemellett ez egy projekt is, amely messze túlmutat az alkoholfogyasztáson. Ez a venezuelai gin az érintetlen amazóniai esőerdőkből származó alapanyagokból készül, mégpedig a helyi törzsek közreműködésével, akiket ezzel segítenek is.

A ginprojekt egyik fő célja tehát az Amazóniában élő őslakos törzsek életminőségének javítása, hogy megőrizzék örökségüket és kultúrájukat.

A ginnek egyébként a válogatott, helyi gyümölcsök alkotják a gerincét és fő ízprofilját, több közülük egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevéssé ismert az európai piacon. Ezeket a nehezen elérhető növényeket az amazóniai, helyi törzsek segítségével gyűjtenek be. Majd minden összetevőt külön-külön áztatnak majd párolnak le hagyományos lepárlóüstökben. És pont ettől igazán különleges és exkluzív ez az égetett szesz.

Na és nem utolsó sorban attól, hogy

a Canaïma gin profitjának 10%-át a helyi közösségek támogatására és hagyományaik megőrzésére fordítják, civil szervezetek közreműködésével.

A Canaïma csapata idén el is utazott egy 10 napos túrára az amazóniai esőerdő mélyére, hogy közelebbről megismerje a gin valódi szülőföldjét, saját érzékszerveikkel illatolják és ízleljék a különleges alapanyagokat. Valamint, hogy találkozzanak azokkal a helyi közösségekkel, akik aktívan hozzájárulnak a projekthez. Olyan helyeken jártak, amelyek az ital megalkotását inspirálták. Ellátogatott a Sagaray és Wakajarita közösségekhez is, akik az Orinoco deltatorkolatánál, a Caño Manamo partjainál élnek.

A helyiek közül több mint ezer kézműves járul hozzá munkájával a gineladást segítő eszközök – kis- és nagy méretű kosarak, kannák, alátétek, karkötők, stb. – elkészítéséhez. A kézműves tárgyakat jelentős része moriche-pálmából, valamint bora-rostból készülnek, amelyek jellegzetes növényei Amazóniának, tehát tényleg minden onnan érkezik, és valamennyire vissza is jut. Nem gyakori ez a körforgás manapság.

Minden egyes moriche-pálmarügyből annyi rostot és szálat tudnak kinyerni, amely tíz karkötő elkészítéséhez elegendő. Érdekesség, hogy a projektben dolgozó közösségekben a férfiak is elkezdtek a szövés mestersége iránt érdeklődni, így ez a típusú munka kezd családi vállalkozássá válni.

A kézműves projekt kapcsán befolyó bevételnek köszönhetően a közösség épített egy ún. Janokot, vagyis egy tipikus Warao közösségi házat. „Ez a projekt nagy lelkesedéssel tölt el minket, jó tudni, hogy hozzá tudunk járulni az értékes, ám gyakran elfeledett helyi közösségek társadalmi és gazdasági fejlődéséhez” – nyilatkozta José Ballesteros, a Diplomático Rum és Canaïma Gin márkák vezérigazgatója.

Az expedíció remek lehetőség volt, hogy a saját szemünkkel lássuk a Canaïma-projekt teljességét, amely magában foglalja a természet tiszteletét, a helyi közösségek iránti elköteleződést és egy helyi, különleges alapanyagokból készülő prémium párlat készítésének minden aspektusát” – ez meg már Simone Caporale, a nemzetközileg ismert bármixer mesélte.

A Canaïma gint egy különleges csomagban is meg tudod venni a Whiskynetnél, itt keresd!

És ha már van mixer és gin is, jöjjön egy végtelenül egyszerű recept:

Canaïma koktél

  • 80 ml Canaïma gin
  • 40 ml grapefruitlé
  • 10 ml lime-lé
  • 10 ml Luxardo Maraschino

Készítési mód: rázzuk össze a hozzávalókat kockajéggel egy shakerben, és szűrjük duplán egy Coupe-pohárba. Díszítsük grapefruithéjjal.

(Fejléckép: Behance)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

A tökéletes szülinapi ajándék egy 40 éves férfinak

A borotválkozás egy másik szintje: ismerd meg a Braun S9 Pro+-t, a márka eddigi legjobb elektromos borotváját

További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés