Nemcsak egy hamisítatlan nyugati parti pizza érkezett meg az V. kerületbe, hanem a „Californian Vibe” is.

Imádom a pizzát. Ez mondjuk nem egy különleges skill, sokan vagyunk így ezzel, de én dietetikai okokból jó ideje „lejöttem róla”, és időközönként le kell küzdenem emiatt az elvonási tüneteket. Igazi megváltásként érkezett hát a Caza Pizzabar meghívója, elvégre hivatalosan, munkaköri kötelességként kell pizzát kóstolnom, az meg ugye ér! Mondjuk a legrosszabb úgy bűnözni, ha pocsék minőségű szénhidrátot viszel be, mert akkor a világon semmi értelme nincs, de mivel tudtam, hogy Alex Hemingway alapította a József Attila utcai helyet, nem aggódtam emiatt.

Alex Hemingway ugyanis annak a George F. Hemingway fia, aki 1992-ben Magyarországra hozta a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken gyorsétkezde-üzlethálózatokat, tehát ők családilag értik, hogyan kell prosperálóan elindítani egy éttermet, hogyan lehet sikeres egy étel. Személy szerint a pizzapróba mellett Gyuri bácsi személye miatt is izgatott a bármegnyitó, mivel én őt nem a Pizza Hut és a KFC miatt ismerem, hanem mert hatalmas focirajongóként tizenöt éves kora óta játékvezetőként működött, és a BLSZ-ben többször is együtt mentünk meccseket fújni. Alex büszkén mutogatta is a fotókat, amikor édesapját a nyáron a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

„A családom több generációra visszamenőleg a vendéglátásban, szórakoztatóiparban tevékenykedett. Egy kaliforniai igazán tudja, hogy hullámhegyek és hullámvölgyek mindig is voltak, lesznek is, de meggyőződésem, hogy egy jó koncepció minden körülmények között sikeres lehet”

– mondta Alex, már a Caza kapcsán, amelynek a neve a California és a Pizza szavakból állt össze és nemcsak egy szójáték: minden a pizza minőségéről és a kaliforniai életérzésről szól.

Ennél fogva a főváros újabb ikonikus helye lehet a Caza Pizzabar, amely az első olyan étterem Budapesten, ahol igazi, kaliforniai recept alapján készül a pizza. Ugyanakkor ez a recept nem kizárólag a pizza elkészítési módját jelenti:

a Caza az USA nyugati partján uralkodó mentalitást is magával hozza – könnyedség, igényesség, környezettudatosság és odafigyelés a részletekre.

A nyugati parti hullámokat idézi a látványkonyhát dekoráló hatalmas szörfdeszka is, ami sugározza, milyen vibe-ra gondolt az alapító.

A hagyományos, kerek, cikkszeletekben árult pizzák mellett háromféle speciális szögletes pizzát kínálnak, mintegy a Caza signature termékeiként. Ezeket nemcsak formájuk különbözteti meg a többitől, hanem a hidegvizes eljárással, lassan kelesztett tészta is, melyben a – helyi, magyar – liszt értékes összetevői jobban megmaradnak, egyszerre tud kívül ropogós és belül omlós lenni, így könnyebb és ízletesebb végeredményt adva sütés után. A mozzarellát rendhagyó módon még azelőtt felrakják a tésztára, hogy rákerülne a szósz, ráadásul így nem ég meg, jobban összeérik a szósszal és a tésztával sütés közben.

A Caza saját pepperonival dolgozik, és kizárólag friss, San Marzano paradicsomból készül a szósz is, amit választástól függően több rétegben, a diszkréten pikánstól a pokoli csípősig kérhetnek a vendégek.

Természetesen gondoltak a vegán életmódúakra is az elsősorban növényi alapú sajttal és zöldségekkel díszitett Milk fantázianevű pizzával, de a húsimádók is megtalálják a számításukat a Trip pizzában, melyet három réteg pepperoni kolbász fed.

Budapesten először a Caza kínál Beyond márkájú műhússal pizzát, ezt a Napa névre hallgató négyszögletes signature pizzában próbálhatjuk ki.

A szögletes, Caza signature pepperonis pizza addiktív, ami rám nézve nem kedvező, annak viszont örülök, hogy itt tényleg arra törekednek, hogy kizárólag kiváló minőségű étel kerüljön ki a sütőből. Mivel Alex szerint a pizza csak frissen jó, ezért nem foglalkoznak házhoz szállítással, sőt, mélyhűtő sincs az étteremben, a pizzák frissen, helyben készülnek.

„A Caza küldetése, hogy a táplálék mellé élményt is adjon. Akármennyire is rohannak az emberek, az étkezésnek meg kell adni a módját, az alatt az idő alatt csak az ízek körül forogjon az ember feje”

– mondja Alex Hemingway, aki elmondta, idővel a város több pontján is megjelennek, később pedig Európa többi országában is felbukkan majd a Caza.

(Fotó: Caza és a szerző)

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről