Vannak, akik lubickolnak benne, mások a hátuk közepére sem kívánják, de egy biztos: az évnek megint abban a szakában vagyunk, amikor kérlelhetetlenül jönnek a céges karácsonyi partik. Ha teljesen tanácstalan vagy, mit vegyél fel egy »ünnepi« vagy épp »black tie« eseményre, mondjuk, melyik típusra mi a legjobb ünnepi outfit.

1: Buli az irodában

Ha a munkahelyeden a karácsonyi bulit az irodába hirdetik meg, a legfontosabb szabály, hogy a szetted legyen harmóniában azzal a ruházattal, amiben egyébként be szoktál járni a munkahelyedre, csak egy kicsit tedd ünnepélyesebbé. Tehát, ha általában farmerben és pólóban jársz be dolgozni, akkor egy irodai karácsonyi bulira ne vedd fel a valamelyik esküvőről maradt elegáns zakódat és csokornyakkendődet, hanem válassz egy casual, de azért elegánsabb szettet.

Tökéletes választás (és abszolút jolly joker) a fekete, piros vagy sötétebb árnyalatú, garbós hosszú ujjú felső egy blézerrel, vagy egy világoskék ing egy kardigánnal, nadrágnál pedig engedd el a farmert, jelezve az ünnepibb tónust, és válts mondjuk egy pamutnadrágra, esetleg chinóra.

Azért is jó, ha a hétköznapi és az ünnepélyes közé lövöd be a szetted, mert az irodai céges buli gyakran tud átfordulni a megiszunk-még-egy-kilépőt-a-sarkon-ba, amihez meg szuper, ha nem egy túllihegett, és kocsmában elég kilógó outfitben vagy.

2: Céges éttermi vacsora

Ha a munkahelyeden felsővezetők úgy döntöttek, fontos ez az esemény annyira, hogy költsenek egy többfogásos éttermi estére a dolgozóknak, akkor ezt a gesztust te is tiszteld meg azzal, hogy elegánsan jelensz meg.

Persze ne öltözz pingvinnek, nem kell csokornyakkendő és fekete szmoking, de semmiképp se jelenj meg pólóban és/vagy farmerban.

A javaslatunk: elegáns és vagány outfit, amiben bátran keverheted a színeket és mintákat (az ízlésesség határain belül), például egy vajszínű, pöttyös inget egy zöld blézerrel, élére vasalt nadrággal, és a legbumfordibb bakancsod helyett egy elegánsabb lépővel úgy, hogy a valószínűleg kilógó zoknit is jól válaszd meg, itt szintén mehetnek a kúl, mintás darabok.

3: Dress code-os események

Ha a karácsonyi rendezvényre mindenki formális meghívót kap, akkor általában odaírják, mi az esemény dress code-ja, ami eléggé adja magát, de nem mindig egyértelmű, úgyhogy összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Ha a meghívón az áll, hogy a dress code »casual, smart casual vagy parti«, akkor garantáltan jó vagy egy fekete garbóval és egy sötétebb (pl. olívaszínű) blézerrel, amibe mondjuk rakhatsz egy piros vagy mélyzöld öltönyzsebkendőt karácsonyi hangulatú jelzésértékként.

Amit ilyenkor kerülj: nagyon harsány színek, amivel nagyon kilóghatsz céges csoportképből, és nagyon fekete-fehér inges-nyakkendős túlöltözöttség, amivel szintén nem lövöd be jól az esemény hangulatát. Ha viszont a meghívón a »black tie« a kérés, akkor vedd is szó szerint, és vegyél fel fekete nyakkendőt, fehér inggel és fekete öltönnyel.

4: Valamilyen aktivitással egybekötött céges karácsonyi esemény

Ha a munkahelyeden nemcsak karácsonyi evés-ivást, hanem valamilyen programot is meghirdettek, vedd figyelembe az outfited összeállításakor.

Ha kültéri aktivitásra szól a meghívó, akkor olyan elegánsabb kabátot, sapkát és sálat válassz, amiben lehetőleg nem a kutyádat szoktad levinni sétálni, mivel lehet, hogy órákig csak ebben látnak a többiek (és nem az alávett, nagyon patent szettedben).

Ha beltéri a program, de mondjuk több mozgást igényel, ügyelj rá, hogy kényelmes, és jó nedvszívó anyagú ingben vagy felsőben menj, hogy lehetőleg ne neked legyen tálcányi izzadság a hátadon.

5: Céges kocsmázás

Végül, ha a karácsonyi bulit egy bárban, kocsmában iszogatásként hirdetik meg úgy, hogy az étterminél jóval kötetlenebb a helyszín, az outfited is lehet sokkal lazább. Egy ilyen estén simán elfér a streetwear és a kötött pulcsi (a karácsonyi csúnyapulcsit légyszi kerüld, legutóbb talán 2007-ben lehetett vicces, ha valaha is az volt), ha ez a stílusod, de ha amúgy is elegánsabban szoktál öltözködni, akkor nem is kell tovább agyalni, vedd fel, amiben egyébként szoktál bárba menni.

Itt is jolly joker a fekete garbó egyébként, főleg, mert ha elég sok fogy a bármilyen rövidekből is, akkor nem fog látszani, ha esetleg magadra löttyintettél volna valamit. A lényeg, hogy kényelmes legyél, cipőügyileg is, mert elég sanszos, hogy akár táncba is átfordulhat a parti.

Ez is érdekelhet:

Ezekkel a napszemüvegekkel biztosan nem okozol csalódást karácsonykor

Érdemes átgondolni az ajándékozást, mielőtt kellemetlen meglepetések érnek. Ha ezekre figyelsz, te is és mások is boldogak lesztek, de még jól is fogtok kinézni!

(Fotók: Getty, forrásunk volt: GQ)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

További cikkeink a témában