Ez a hét már egyértelműen a csillagvárásról szól a legjobb budapest éttermekben, ugyanis elvileg 16-án jelenik meg a legfrissebb Michelin Kalauz.

A világ leghíresebb étteremkalauza 1900-ban indult útjára, akkor még csak francia éttermeket és szállodákat ajánlgatva az autósoknak. A cél pedig semmi más nem volt, mint a vonzó úticélokkal rávenni a kocsitulajdonosokat sok utazásra, ezáltal az abroncsok koptatására. Emiatt adták ki a Michelin-fivérek a kalauz első példányát, aztán - folyamatos világhódító és csúcsétterem kinevező karrierje során - végül Magyarországra is megérkezett az első csillag, alig 110 évvel a kiadvány megszületése után. 2010-ben a Costes étterem kapta meg a Main Cities of Europe, azaz Európa főbb városai című, angliai kiadású Michelin kalauzban a csillagot, elsőként hazánkban. Korábban is szerepeltek már ebben a kiadványban budapesti éttermek, de szimpla felsorolásként. Egyébként a régióban nem mi voltunk az első, Prága beelőzött minket. Viszont 2011. márciusában újabb jó hír következett: a Costes után az Onyx étterem is megkapta a csillagot.

Március 16-án reggel jelenik meg elvileg a 2012-es kiadvány, amiben vidéki éttermeket hiába is keresnénk, csak Budapesttel foglalkozik Magyaroszágról, így nem várható, hogy máshova is kerüljön csillag a jövőben sem. Arra viszont komoly esély van, hogy a Costes és az Onyx mellett újabb csillag is Budapestre kerüljön. Az elmúlt két évben mindig sikerült megoldani, hogy én tudjam meg elsőként a hírt és tegyem közzé a blogomon, de ezúttal a Costa Rica-i dzsungel mélyéről ez nem valószínű, hogy összejön, így marad az előzetes esélylatolgatás. Nagyon optimista számításom szerint a következőképpen alakul a könyv megjelenése után a budapesti sikerlista:

Costes: két csillag
Onyx: egy csillag
Mák: egy csillag
Fausto’s: egy csillag

De ha a három új csillagból már csak egy is összejön, attól is nagyon boldog leszek!

A csillagot meg is kell tudni őrizni, csak egy évre szól az étteremnek járó kitüntetés, ha a következő évi kalauzban nem szerepel a neve mellett, az azt jelenti, hogy elbukta azt. A kiadványban egyébként nem a csillag (egy, két, vagy három darab) az egyetlen díj, sok étterem sokkal boldogabb, ha inkább a kiváló ár-érték arányt jelölő Bib Gourmand minősítést kapja meg, üzletileg ez ugyanis talán még előnyösebb is, mint egy csillag, ami a kevésbé vagyonos közönséget akár el is riaszthatja. Pedig nem feltétlenül kell drágának lennie egy csillagos étteremnek, a világon vannak példák kifejezetten olcsó vendéglőkre is, ilyen például a Hong Kong-i gombócbüfé, ahol nagyon spártai körülmények között dim sum fogyasztható nagyon olcsón.

 

És ezt olvastad már?
Már készítheted a darázsgarázst, ha tennél valamit a beporzó rovarokért
További cikkeink a témában