A világ leghíresebb étteremkalauza 1900-ban indult útjára, akkor még csak francia éttermeket és szállodákat ajánlgatva az autósoknak. A cél pedig semmi más nem volt, mint a vonzó úticélokkal rávenni a kocsitulajdonosokat sok utazásra, ezáltal az abroncsok koptatására. Emiatt adták ki a Michelin-fivérek a kalauz első példányát, aztán - folyamatos világhódító és csúcsétterem kinevező karrierje során - végül Magyarországra is megérkezett az első csillag, alig 110 évvel a kiadvány megszületése után. 2010-ben a Costes étterem kapta meg a Main Cities of Europe, azaz Európa főbb városai című, angliai kiadású Michelin kalauzban a csillagot, elsőként hazánkban. Korábban is szerepeltek már ebben a kiadványban budapesti éttermek, de szimpla felsorolásként. Egyébként a régióban nem mi voltunk az első, Prága beelőzött minket. Viszont 2011. márciusában újabb jó hír következett: a Costes után az Onyx étterem is megkapta a csillagot.

Március 16-án reggel jelenik meg elvileg a 2012-es kiadvány, amiben vidéki éttermeket hiába is keresnénk, csak Budapesttel foglalkozik Magyaroszágról, így nem várható, hogy máshova is kerüljön csillag a jövőben sem. Arra viszont komoly esély van, hogy a Costes és az Onyx mellett újabb csillag is Budapestre kerüljön. Az elmúlt két évben mindig sikerült megoldani, hogy én tudjam meg elsőként a hírt és tegyem közzé a blogomon, de ezúttal a Costa Rica-i dzsungel mélyéről ez nem valószínű, hogy összejön, így marad az előzetes esélylatolgatás. Nagyon optimista számításom szerint a következőképpen alakul a könyv megjelenése után a budapesti sikerlista:

Costes: két csillag
Onyx: egy csillag
Mák: egy csillag
Fausto’s: egy csillag

De ha a három új csillagból már csak egy is összejön, attól is nagyon boldog leszek!

A csillagot meg is kell tudni őrizni, csak egy évre szól az étteremnek járó kitüntetés, ha a következő évi kalauzban nem szerepel a neve mellett, az azt jelenti, hogy elbukta azt. A kiadványban egyébként nem a csillag (egy, két, vagy három darab) az egyetlen díj, sok étterem sokkal boldogabb, ha inkább a kiváló ár-érték arányt jelölő Bib Gourmand minősítést kapja meg, üzletileg ez ugyanis talán még előnyösebb is, mint egy csillag, ami a kevésbé vagyonos közönséget akár el is riaszthatja. Pedig nem feltétlenül kell drágának lennie egy csillagos étteremnek, a világon vannak példák kifejezetten olcsó vendéglőkre is, ilyen például a Hong Kong-i gombócbüfé, ahol nagyon spártai körülmények között dim sum fogyasztható nagyon olcsón.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Mondunk öt tuti tippet, hogy a sapkaszezonban is kifogástalan legyen a frizurád

A Player kérdése: Nálad már beütött a karácsonyi kajakóma?
10% Naná, és nagyon keményen.
37% Igen, de menedzselhető.
53% Szerencsére nem.
Ezekkel a fotókkal sokkal jobban telik a karácsonyi punnyadás – figyelmeztetünk, nehéz lesz abbahagyni
Hirdetés