A gyümölcs jó, a gyümölcs egészséges, viszont cukortartalma miatt nem árt odafigyelni rá, hogy miből mennyit tolsz be.

Azt te is tudod, hogy cukor nagy mennyiségben nem éppen egészséges, de amúgy sem árt óvatosan fogyasztani, mert az elhízáson túl azért (sokkal) nagyobb károkat tud tenni a szervezetedben.

Ha viszont cukrozni akarod magad, akkor a finomított cukrok helyett inkább a természetes cukrokhoz kéne fordulnod a szakemberek szerint. Ehetnél például gyümölcsöt, viszont nem árt figyelni, hogy miből mennyit tolsz be:

  • Egy marék licsivel a napi cukorszükséglet 75%-át viszed be, 29 grammot, ami soknak számít. Cserébe kálciumban gazdag,
  • füge kétségtelenül finom, de egy marékkal már 27 gramm cukrot juttatsz a szervezetedbe. De lehet a fügének örülni is, mert káliumban és rostokban gazdag.
  • A mangó szerintünk az egyik legmenőbb gyümölcs, már csak a fura magja miatt is, viszont egy adagban kábé 23 gramm cukor van. Persze baromi egészséges is, hiszen A-vitaminban gazdag, ami meg a szemeidet védi.
  • És a nyár slágergyümölcsével, a cseresznyével sem árt azért vigyázni kicsit, egy marék 18 gramm cukrot tartalmaz. Az elalvásban viszont tök jól segít (főleg ha kicsit túltolod a pálinka verzióját, amit nyilván nem ajánlunk, nem, ilyet mi nem tehetünk).
  • És itt van a szőlő, amit mindenki szeret enni, de valójában bor formájában inni még jobban. Na, de ha esetleg ennéd, akkor jusson eszedbe, hogy egy marékban 15 gramm cukor van. Ugyanakkor arra is emlékeztesd magad, hogy rostban és antioxidánsokban gazdag gyümölcsről van szó.

(Fotó: Pixabay)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában