Milyen a magyar csapvíz? Hol a legjobb a világon és hol a legrosszabb?

Mielőtt a csapvíz biztonságosan iható lenne, előbb kezelni kell baktériumok, szennyező anyagok és paraziták ellen, különben akár súlyos betegséget is okozhatna. De milyen a csapvíz, ha elutazol valahová? A Yale Egyetem kutatása alapján elkészült egy infografika, ahol egy képen megtalálod a különböző országok vízminőségét az ún. EPI értékek szerint:

EPI értékek: 0 a legkevésbé biztonságos, 100 a legbiztonságosabb

Tíz európai ország is tökéletes, százpontos értéket ért el, ennél ugye nincs biztonságosabb a világon. A skála másik végén jellemzően afrikai országok találhatóak.

Ugyanakkor az ábra inkább csak egy iránymutató lehet, mert nem sokat mond az országon belüli eloszlásról. Hogy messzebb ne menjünk, Budapest egyes részein kiváló minőségű az ivóvíz, máshol viszont, főleg ahol régi ólomvezetéken jut el a fogyasztókhoz, egyáltalán nem ajánlott szűrés nélkül inni.

Ha nagyon biztos akarsz lenni a dolgodban, kérhetsz mintavételt erre szakosodott akkreditált vizsgálólaboratóriumtól, ahol azt is megmondják, pontosan milyen szűrővel juthatsz tiszta, minden kritériumnak megfelelő ivóvízhez.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában