Az afrikai vadon egyik utolsó érintetlen térségébe, az Okavango-folyó medencéjébe terveznek olajmezőt.

Elefántok tízezreit veszélyeztetik a namíbiai–botswanai határon tervezett új kőolajfeltárások, amely elpusztíthatja a térség ökoszisztémáját, a vadvilágot és a helyi közösségeket is – figyelmeztettek szakemberek.

A ReconAfrica kanadai kőolajipari vállalat több mint 34 ezer négyzetkilométernyi területet vett bérbe az Okavango-medencében és megkezdte a szeizmikus feltárásokat. Az új olajmező az elmúlt évek egyik legnagyobb ilyen területe lehet, a kanadai cég becslése szerint 60-120 milliárd hordó kőolajat lehetne kitermelni, ami a térség gazdasága számára dollármilliárdokat hozhat.

„Felfoghatatlan, hogy a ReconAfrica folytatja a fosszilis fűtőanyagok felkutatását” – idézte Rosemary Allest, a Global March for Rhinos and Elephants szervezet illetékesét a The Guardian című brit napilap online kiadása.

„Kevesebb mint 450 ezer elefánt él ma Afrikában az évekkel korábbi több millióhoz képest. Közülük 130 ezernek ez a térség az otthona, és a ReconAfrica szerencsétlen tervei közvetlen veszélynek teszik ki őket”

– fűzte hozzá.

A namíbiai kormány szerint a vállalat csupán feltárásokra kapott engedélyt, ami nem jelent kitermelést. „Egyetlen fajvédelmi és környezetileg érzékeny térségben sincsenek a feltárásokhoz felállított kutak” – érveltek.

Tudósok, környezetvédők és a helyi közösség tagjai szerint a projekt veszélybe sodorhatja a vízellátást és veszélyezteti az Okavango hatalmas érintetlen deltavidékét, amely az UNESCO világörökség részét képezi.

„E folyamat minden eleme, az új utak, a fúróhelyek, a finomítók és a terminálok el fogják pusztítani az ökoszisztémát és a helyi közösségeket, amelyek halászatból és mezőgazdaságból élnek” – mondta Nnimmo Bassey, a Health of Mother Earth Foundation igazgatója, az Oilwatch Africa szervezet elnöke.

Rosemary Alles szerint

a feltárások okozta földrengésekről köztudott, hogy megzavarják az elefántok nyugalmát, az építkezések, az utak és a közlekedés nemcsak elűzik az állatokat a térségből, de megnyitják azt a vadorzók előtt.

Emlékeztetett arra, hogy a klímaváltozás okozta algavirágzás miatt több száz elefánt pusztult el a közelmúltban a térségben. „Most pedig néhány kilométerrel odébb meg akarják kezdeni a fúrásokat, hogy több kőolajat termeljenek ki” – tette hozzá.

A ReconAfrica azzal érvel, hogy a projekt munkahelyeket hoz a térségbe és hatalmas gazdasági előnyöket anélkül, hogy károkat okozna a környezetben.

Őszintén hiszünk abban, hogy a térség stabil energiaipara fejleszthető környezetvédelmileg és szociálisan felelős módon, amely elszámoltatható, és támogatja fejlődést” – hangsúlyozták, kiemelve, hogy intézkedéseket hoztak a hang- és földrengési problémák elkerülésére, napelemes közösségi kutakat hoztak lére, vízalapú, biológiailag lebomló és klórmentes folyadékokat használnak a fúrásokhoz és alacsony frekvenciájú berendezéseket a vadvilág védelme érdekében.

Múlt hónapban a Nemzetközi Energiaügynökség azt közölte, hogy idén be kell fejezni az új kőolaj- és földgázmezők feltárását, valamint a régiek fejlesztését, ha korlátozni akarják a globális felmelegedést és el akarják érni a nettó zéró kibocsátást 2050-re.

Még több elefánt:

Kihalhatnak az elefántok Elefántcsontparton

Komoly veszélyben a nyugat-afrikai ország emblematikus állatai.

Veszélyeztetett állatokat védő lövésdetektort fejlesztettek ki szegedi kutatók

Magyar találmány az elefántok és orrszarvúk védelmében.

Újraindult az elefántvadászat Botswanában, közel 300 állat kilövésére adtak engedélyt

Fantasztikus hírek a nagyvilágban. Több évi tilalom után már ott tobzódnak a vadászok.

(MTI)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában