Túrnak össze-vissza.

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója, Christopher O'Bryan szerint az elvadult sertések a bolygó legelterjedtebb gerinces betolakodó fajai közé tartoznak. A disznók Európában és Ázsia egyes részein őshonosak, ám ma már az Antarktisz kivételével az összes kontinensen jelen vannak, és amikor élelem után kutatva feltúrják a talajt, O'Bryant idézve olyanok,

mintha „kicsi traktorok dolgoznának a földeken”.

Ilyenkor a talajban lévő mikrobák oxigénhez jutnak, gyors ütemben szaporodnak, ami szén-dioxid-termelést eredményezhet. Ennek mennyiségét 4,9 millió tonnára becsülik, ez annyi, mint 1,1 millió belsőégésű motoros autó emissziója.

A szakemberek modelleken alapuló becslései szerint az állatok évente 36 ezer négyzetkilométernyi földterületet túrnak fel azokban a régiókban, ahol nem őshonosak. Óceániában forgatják fel a legnagyobb területet – nagyjából 22 ezer négyzetkilométert –, majd Észak-Amerika következik a sorban. Óceánia elvadult disznói a felelősek az állatok éves becsült szén-dioxid-termelésének több mint 60 százalékáért (hárommillió tonna), ami nagyjából 643 ezer autó kibocsátásával egyenlő.

A kutatók szerint az elvadult disznók okozta problémáért végső soron az ember a felelős, aki elterjesztette őket, tehát

újabb, ember okozta klímakárosító tényezőről van szó.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Nem minden gólya repült délre, de ez nem baj
Zsarolóvírust kaptál? Ezeket tegyük meg napjaink legveszedelmesebb informatikai fenyegetése, a zsarolóvírus ellen!