A nyugati világban élő férfiaknak feleannyi hímivarsejtje van, mint 40 évvel ezelőtt – olvashatjuk egy nemrég közzétett tanulmányban. A nemzetközi kutatócsoport kedden ismertette az eredményeit, arra azonban nem jöttek rá a fejesek, hogy mi okozza a döbbenetes visszaesést, egyelőre csak tippjeik vannak.

A tanulmányt a Human Reproduction Update című tudományos szaklapban közölték. A kutatás szerint 1974 és 2011 között mintegy 52%-al csökkent az észak-amerikai, európai, ausztrál és új-zélandi férfiak ondójában található hímivarsejtek száma – ez évente átlagosan 1,4%-os visszaesést jelent.

Hagai Levine, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója és a tanulmány vezetője szerint bár akadnak kezelések a probléma megelőzésére, a hímivarsejtek arányának ilyen drasztikus csökkenése a férfiak rosszabbodó egészségügyi állapotára is utalhat. Szerinte a csökkenő spermiumszám csak a jéghegy csúcsa – ugyanis egyre gyakoribbak az olyan egészségügyi rendellenességek, mint a heretumor vagy a rejtettheréjűség.

Valami nem stimmel a nyugati ember spermájával

A tudósok 185 kutatást használtak fel a munkájuk során: összesen 43 ezer férfin elvégzett, 244 spermiumszámlálásra vonatkozó adatot elemeztek – ezek közül természetesen kizárták azokat, amelyek nemzőképtelen vagy krónikus betegségben szenvedő férfiakat vizsgáltak.

„Ez a tanulmány elsőként világít rá arra, hogy a csökkenés erős és tartós”

–  emelte ki a tanulmány társszerzője, a New York-i Sinai Medical Center munkatársa, Shanna Swan. A vészharangot ugyanakkor még nem kell megkongatni, hiszen a számok még így is jóval felülmúlják a termékenységhez szükséges mennyiséget: a nyugati férfiak spermiumszáma ejakulátumonként 140 millió körül mozog, a megtermékenyítéshez szükséges alsó határérték pedig 40 millió körül van. Azonban ha a tendencia folytatódik, néhány évtizeden belül a kritikus határérték alá eshet az ondóban található hímivarsejtszám.

A nadrágzsebben hordott mobiloknak is lehet köze van a dologhoz

Bár pontos válasszal nem tudnak szolgálni, a hímivarsejtek számának csökkenése mögött a tudósok szerint több (rejtett) ok is állhat:

  • a csecsemőkorban viselt túl meleg pelenka,
  • a nadrágzsebben hordott telefonok,
  • de a csúcstechnológia révén jelentősen mértékben megváltozott életvitelünknek
  • és az élelmiszeripar által bevetett nem túl egészségbarát trükköknek is lehet némi köze a dologhoz.

Egy dolog viszont fix: érdemes minimalizálni a meddőség rizikóját – mondjuk azzal, hogy kissé elengedjük az olyan régi „cimborák” kezét, mint a cigi, a pia és a stressz, és helyette megpróbálunk nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb módon élni. Bármi is történt az utóbbi negyven évben, és történik most is, ezzel biztosan segíthetünk a helyzetünkön.

(forrás: Popular Science)

És ezt olvastad már?
A Xiaomi robotporszívóját bátran nevezhetjük a háztartások gyöngyszemének