Arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberiségnek ma kell cselekednie, ha meg akarja őrizni a Földet a következő nemzedékeknek.

Különleges bálna fekszik a bécsi MuseumsQuartier udvarán: a tizenhét méter hosszú, öttonnás acélbálna a salzburgi művész, Mathias Gmachl alkotása, és arra hívja fel a figyelmet, mennyire kizsákmányolja az ember a természetet. Az embertől független életet szimbolizáló kékbálna ugyanúgy kihasít magának egy szeletet a MuseumsQuartier előtti közterületből, ahogy az emberi tevékenység befolyásolja a bálnák élőhelyét, életkörülményeit.

Az Echoes – a voice from uncharted waters címet viselő a látogatók mozgásának megfelelően fény- és hangeffektusokat bocsát ki, ezek a bálnák énekét és az óceánok mélyén hallható hangokat adják vissza – az ipari kikötők és konténerhajók zajától a tengerek háborítatlan zugaiban készült víz alatti hangfelvételekig. Ha a látogatóknak sikerül tiszteletben tartaniuk a bálna körüli teret, belehallgathatnak a tengerek titokzatos világába, ha nem,

a fények és a hangok eltompulnak, végül teljesen eltűnnek – akárcsak az élet a zajszennyezéssel élhetetlenné tett óceánokból.

A különleges acélbálna a bécsi MuseumsQuartier, az olasz Lugano Arte e Cultura és a montreali Quartier des Spectacles Partnership felhívására készült. A köztéri művészeti projekt 2021. június 11-ig látható Bécsben, majd Luganóban, végül pedig Montrealban állítják ki.

Ez is érdekelhet:

Oroszország betiltja a kereskedelmi célú bálnavadászatot

A tudományos célú vadászat kivételt képez.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: Eurocomm-PR/Doris Hemrich)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés