Csak a konyháig és a fürdőszobáig kell elmenned.

Kutatások azt mutatják, hogy az egyszemélyes háztartások száma folyamatosan emelkedett az elmúlt évtizedben, például Európában 2010 és 2020 között az otthonukban egyedül élők mintegy ötödével lettek többen. Az Eurostat adatai szerint népességarányosan a kontinensen Svédországban a legmagasabb az egyszemélyes háztartások száma, míg Magyarország e tekintetben a középmezőnyben helyezkedik el (hazánkban a teljes lakosság körülbelül harmada él egyedül).

Egy nemrég közzétett kutatás szerint ugyanakkor minél kevesebb ember lakik egy háztartásban, annál nagyobb a környezetre rótt teher.

Ez pedig abból fakad, hogy egy főre vetítve magasabb az egyszemélyes háztartás energiafogyasztása – ideértve a mindennapokban szükséges elektromos (nagy)berendezések használatát – , és ezzel összefüggésben pedig nagyobb a szén-dioxid-kibocsátása. Tehát okosabb (értsd: energiatakarékosabb) eszközhasználattal sokat tehetünk bolygónk megóvásáért, és a fentiekből kiindulva ez abban az esetben is igaz, ha egyedül élünk – mondunk is néhány egyszerű tippet:

Sokáig friss élelmiszerek

Biztosan veled is előfordult már, hogy valamilyen élelmiszer elkerülte figyelmedet a hűtőben, ami így végül a szemetesben landolt. Egy számítás szerint minden EU-s állampolgárra évi 174 kilogramm kidobott élelmiszer jut, pedig egy kis odafigyeléssel rengeteg hűtőben tárolt élelmiszer megmenthető lenne.

Érdemes csak a szükséges mennyiségű élelmiszert megvásárolni, vagy olyan hűtőszekrényt kinézni magunknak, ami hosszú időn keresztül képes egyenletes belső hőmérsékletet biztosítani.

Moss máshogy

Ha egyedül élünk otthonunkban, a különböző otthoni energiatakarékossági praktikák mellett ma már arra is megvan a lehetőségünk, hogy háztartási nagygépeink funkcióit kihasználva a lehető legkevesebb energiát fogyasszuk. Ehhez elengedhetetlen, hogy

minél kedvezőbb energiabesorolású berendezést válasszunk.

Ma már léteznek olyan mosógépek, amiket nem szükséges teljes töltettel elindítanunk, hiszen a ruha mennyiségéhez állítják be a mosási ciklust, ezzel jelentős vízmennyiséget takarítanak meg. Egyes készülékekben pedig mesterséges intelligencia gondoskodik arról, hogy felismerve az adott töltet szövetösszetételét, a dobmozgásokat úgy kombinálja, hogy minél jobban óvja a ruhák, ágyneműk, textíliák anyagát, így azok sokkal tovább használhatók.

Mosogass máshogy

Köztudott, hogy a mosogatógép használatával több vizet spórolhatunk, mint kézi mosogatással. A mosógéppel ellentétben viszont a mai mosogatógépek esetében is igaz, hogy teljesen megpakolva érdemes elindítani őket a leghatékonyabb eredmény eléréséhez. Persze, ha egyedül élsz, viszonylag időigényes lehet megvárni, míg teljesen megtelik a készülék, ami azzal is járhat, hogy a szennyeződések úgy rászáradnak a tányérokra, evőeszközökre és edényekre, hogy egyetlen mosás nem elég a megfelelő tisztításra. Ugyanakkor

egyes gőzzel működő mosogatógépek képesek lehetnek hatékonyan eltávolítani ezeket.

Emellett a mai korszerűbb mosogatógépek rekeszeinek rugalmas alakíthatósága is segíti a különböző méretű edények könnyű elhelyezését, így a főzés és az étkezés mosatlanjait akár egyben is el tudjuk mosni.

(Forrás: europa.eu, buildingsandcities.org., LG, fotó: Getty Images, LG)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés