Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Valahol öt munkanapot sem, nálunk viszont nem ez a helyzet.

A Picodi csapata megnézte mennyit kellene dolgozni itthon és külföldön a legújabb iPhoneért – konkrétan egy 128 GB-os iPhone 12 Próért, amihez Magyarországon a megjelenés napján 439 990 forintért lehetett hozzájutni.

Ezt az összeget vetették össze a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megállapított, idei évre vonatkozó 395 900 forint bruttó (263.300 Ft nettó) havi átlagbérrel, így jött az ki, hogy

– vagyis pontosan ugyanannyit, mint tavaly egy 64 GB-os iPhone 11 Próért.

Mutatjuk, hogy alakul ez a világ többi részén:

Ahogy láthatod a keresetek alapján...

  • a legkevesebbet Svájcban és az Egyesült Államokban kell dolgoznod, előbbi esetében egy teljes hetet sem kell melóval töltened, már 4,4 munkanap után a kezedbe foghatod, míg az USA-ban 6,1 ledolgozott nappal szerezheted meg.
  • legtöbbet Indiában és Mexikóban kell dolgozni egy iPhone 12 Próért, átlagosan 54,4 napi bért kell félretenni a készülékért.

A Picodi a helyi Apple és hivatalos eladó helyeken nyilvánosan bejelentett iPhone 12 Pro árak alapján számolta ki a 2020-as iPhone Indexet. Az átlagfizetések az országok hivatalos statisztikai hivatalai oldalairól származnak, az iPhone árak pedig az adott országokban való közzétételének napjára érvényesek. A nettó bérek a helyi bérszámoló kalkulátorok segítsége alapján számolták ki. A havi fizetéseket elosztották 21-el – egy hónap átlagos munkanapjainak számával. Azokban az országokban, ahol a statisztikai hivatalok a heti béreket alkalmazzák, a fizetést 5-tel osztották el.

Eközben...

(Forràs, fotó: Picodi, nyitókép: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.