Ha ebben a melegben is sportolunk vagy kirándulunk, akkor egy nap alatt akár 10 liter folyadékot is veszíthetünk.

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölött van. Akár napi tíz liter vizet is elpárologtatunk a nyári nagy melegben fizikai aktivitás vagy sport hatására, míg egy hideg téli, kevésbé aktív napon mindössze fél litert, írja a Semmelweis Egyetem honlapja.

A verejték 99 százaléka vízből áll, a fennmaradó 1 százalék pedig sóból, különböző fehérjékből és szénhidrátból áll. Az, hogy mennyit izzadunk nagyban függ a korunktól, a nemünktől, attól, hogy milyen a külső hőmérséklet és persze a fizikai aktivitás intenzitásától is.

Az elpárologtatott víz mennyisége is rendkívül különböző lehet, fél litertől akár tíz literig is terjedhet.

Egy aktív sportoló egy óra alatt képes akár 3-4 liternyi vizet is kiizzadni, azonban a verejtékezésnek létezik kóros formája is, amit hiperhidrozisnak hívnak. Ebben az állapotban a beteg képes az átlagos mennyiség akár ötszörösét is kiizzadni.

A fűszeres, csípős, forró ételek, koffein tartalmú italok fokozzák az izzadást, a magasabb víztartalmú zöldségek és gyümölcsök viszont segítenek a víz és az ásványi sók pótlásában.  – mondta dr. Brunner Alexandra a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa.

Mindig fontos a megfelelő folyadékbevitel, de ebben az időszakban különösen oda kell figyelni rá. Az, hogy  mennyit kell innunk ebben a kánikulában, az nagyban függ attól, hogy mennyit mozgunk, mennyire van meleg és ezekkel összefüggésben attól, hogy mennyi folyadékot veszítünk egy nap. Az általánosságban elmondható, hogy egy egészséges nőnek minimum 2,2 liternyi, egy férfinek pedig 2,9 liternyi foyadékot kéne bevinnie.

Ezek az értékek átlagos körülmények között érvényesek, ha a forróságban edzünk vagy túrázunk, akkor érdemes kétszer vagy akár háromszor több vizet inni.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók
.