Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba.

Egy új, globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Máshogy kifejezve: az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben.

A Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című, a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco megrendelésére készült jelentés a mezőgazdasági üzemekben, a betakarítással és a vágással kapcsolatos élelmiszer-veszteségekre összpontosít. 2011 óta ez az első számszerűsített adat a gazdaságok teljes élelmiszerveszteségéről.

Az élelmiszertermeléshez rengeteg földet, vizet és energiát használnak, ezért az élelmiszerhulladék jelentős hatással van az éghajlatváltozásra is: korábbi becslések szerint az üvegházhatású gázok 8 százalékáért felelős.

Az új jelentés adatai szerint a számok még ennél is magasabbak, és az összes károsanyag-kibocsátás mintegy tíz százaléka köthető élelmiszerhulladékhoz.

Világszerte 4,4 millió négyzetkilométer mezőgazdasági területet és 760 millió köbméter vizet használtak fel annak a korábban becsült 1,2 milliárd tonna élelmiszernek az előállításához, amely a betakarítás előtt, alatt és után elvész, vagy más célokra, például állati takarmányként és bioüzemanyagként használják fel. Ez az indiai szubkontinensnél nagyobb földterülettel és 304 millió olimpiai úszómedencének megfelelő vízmennyiséggel egyenértékű – és ebben még nincsenek benne az élelmiszer előállításához felhasznált további erőforrások, amelyek az ellátási lánc más szakaszaiban vesznek kárba.

A jelentés cáfolja azt a régóta uralkodó nézetet, hogy a gazdaságokban az élelmiszerveszteség kizárólag a kevésbé jómódú, alacsonyabb iparosodottsági fokú régiókban jelent problémát. Sőt, kiderül belőle, hogy

az egy főre jutó veszteség a mezőgazdasági üzemekben általában magasabb az iparosodott régiókban.

A globális terményhulladék 58 százaléka a magas és közepes jövedelmű országokban keletkezik.

Ez is érdekelhet:

A férfiak jobban károsítják a klímát a költéseikkel

És ezt nem is brit tudósok állítják, hanem svédek.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában