Rád hány illik ebből?

Dr. Travis Bradberry az Érzelmi intellgencia 2.0 című bestseller társszerzője és a TalentSmart nevű startup alapítója szerint az érzelmi intelligencia az a faktor, ami a kiemelkedő tehetségeket a többiek fölé emeli. Kutatásai során azt vizsgála, hogy mi jellemzi azokat az embereket, akik érzelmileg kiemelkedően intelligensek, és LinkedIn oldalán ezen tulajdonságok közül meg is osztott néhányat.

Amikor elkezdték használni a fogalmat, az érzelmi intellgencia egyfajta hiányzó kulcsként szolgált a sikeresség mögött meghúzódó teéjesítmények mérésénél. Az átlagos IQ-val rendelkező emberek ugyanis az esetek 70 százalékában jobb teljesítményt nyújtanak a kimagasló IQ-jú embereknél. Ez pedig megcáfolta azt a korábban elterjedt nézetet, amely szerint a magas intelligenciahányados egyértelmű garancia a sikerre. Évtizedek kutatásai azonban kiderítették, hogy az érzelmi intelligencia kritikus faktornak számít a legjobb teljesítményt nyújtók esetében. A kapcsolat a jó teljesítmény és a magas EQ (Emotional Quotient) között olyan erős, hogy kiderült, a magas teljesítmnyt nyújtók 90%-a magas érzelmi intelligenciahányadossal rendelkezik.

Milyenek azok, akik magas EQ-val rendelkeznek?

1. Sokszínűen képesek kifejezni az érzelmi állapotukat

Ők nem pusztán rosszul vannak. Ha kérdezik őket, akkor az állapotuk ideges, irritált, feszült, dühös, szorongó, és így tovább. Bradberryék tesztjeik során a megvizsgált személyek esetében arra jöttek rá, hogy csak 36%-uk rendelkezik ezzel a képességgel. Miért hasznos ez a tulajdonság? Aki pontosan meg tudja állapítani, mi baja, könnyebben képes megtalálni a megoldást a problémájára.

2. Érdeklik őket az emberek

Mindegy, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált, ha magas az EQ-ja, akkor érdekli, mi van a körülötte élő emberekkel. Ez a kíváncsiság az empátia következménye.

3. Ismerik a saját erősségeiket és gyengeségeiket

Ez a fajta tudatosság azért hasznos, mert az ilyen emberek fel tudják mérni, mely tulajdonságaik voltak szükségesek a siker eléréséhez, és tudják, mik azok a rossz tulajdonságaik, amiket vissza kell fogniuk.

4. Jó jellemismerők

Aki tudja, hogy a környezetében élő emberek milyenek igazából, mik a motivációik, mi bújik meg a felszín mögött, jobban érvényesül.

5. Nehéz megbántani őket

Aki tisztában van azzal, mennyit ér, azt nehéz megbántani. Az érzelmileg intelligens emberek magabiztosak, nyitottak, tisztán látnak, éppen ezért az őket ért támadásokat nem szívják mellre, hanem a helyükön kezelik őket.

6. Nem lovagolnak saját hibáikon

Az érzelmileg intelligens emberek nem azonosulnak a hibáikkal, de nem is felejtik el őket. Ez a viselkedésminta azokra jellemző, akik mindig fejlődnek, tanulnak a saját hibáikból, képesek adaptálódni új helyzetekhez, és a céljuk az, hogy sikeresek legyenek. Aki leragad a múltban, és marja magát saját hibái miatt, nem fog tanulni belőlük, és egyhelyben fog toporogni. Az érzelmileg intelligens emberek viszont folyamatosan tanulnak, és úgy képesek emlékezni az általuk elkövetett hibákra, hogy azokkal nem húzzák vissza saját magukat.

7. Nem dédelgetik a sérelmeiket

Akik kapaszkodnak a múlt sérelmeibe, tulajdonképpen fenntartanak egy stresszes, negatív állapotot, ami a legkevésbé sem egészséges és cseppet sem előremutató.

8. Semlegesítik a mérgező embereket

Idegesítő, frusztráló emberekkel foglalkozni nagyon kimerítő tud lenni a legtöbbünk számára. Az érzelmileg intelligens emberek azonban igyekeznek kontroll alatt tartani az érzéseiket, és az érzelmeiket félretéve igyekeznek kommunikálni az ilyen problémás egyénekkel. Próbálják megérteni a másikat, de semmiképpen sem hagyják, hogy a másik manipulálja őket.

9. Ki tudnak kapcsolni

Érzelmileg okos - és csak szimplán okos – emeberek tisztában vannak vele, hogy időről időre muszáj elszakadni az elektromos kütyüktől, laptooktól, okostelefontól, közösségi médiától, és ki kell menni a természetbe, vagy legalább el kell vonulni kicsit. Az offline lét stresszmentesít, javítja a közérzetet, az egészségi állapotunkat. Már Hofi Géza is megmondta, hogy kell egy kis áramszünet, pedig akkor még kereskedelmi tévézésről sem álmodott senki ebben az országban. És hol volt még az internet!

10. Képesek megszakítani a negatív önnarrációt

Mi az a negatív önnarráció? Az, amikor megindul a fejünkben egy gondolatmenet, és egyre mélyebbre és mélyebbre húzzuk saját magunkat a saját magunk által generált negatív gondolatokkal. Nos, az érzelmileg intelligens emberek képesek elvágni ezt a gondolatmenetet, és el tudják választani a tényeket a félelmeiktől.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

És ezt olvastad már?
Teljesen érthetetlen, miért nem volt még Kristen a nap csaja