Kényelmesebb, biztonságosabb, és energiatakarékosabb egy okosotthon. De mit is jelent ez a fogalom a gyakorlatban, 2016-ban?

Tíz-tizenöt év múlva biztosan sok olyan felszerelés lesz vagy alapvető, vagy legalábbis elérhető egy háztartásban, amire ma még talán nem is gondolunk. Erre nem könnyű felkészülni, a ma elérhető okosotthon-szolgáltatásokra viszont már nem csak lehet, de érdemes is.

Az okosotthonok ugyanis nem csak kényelmi szolgáltatásokat nyújtanak, hanem biztonságosabbak és takarékosabbak is. A lényeg, hogy az elektromos rendszereket összehangolják, így azok központilag vezérelhetők, akár távoli számítógépről, tabletről vagy okostelefonról is. Egy-két funkciótól – például kapunyitó vagy garázskapunyitó – még nem lesz okos az otthon, ahhoz komplex rendszer kell.

A működés lényege, hogy egy központi egység a lakás szenzorai alapján és a felhasználó programozásának megfelelően meghatározza a feladatokat, amelyeket a különböző rendszerek végrehajtanak.

Kényelmi szempont is a megfelelő hűtés és fűtés, mivel azonban az összes otthoni rendszer közül ezek fogyasztják a legtöbb energiát, súlyos anyagi kérdés is, tehát itt hozza a legnagyobb megtakarítást a spórolás. A hőmérők és a külön vezérelhető fűtőtestek segítségével mindenhol pontosan a meghatározott hőmérsékletet állíthatjuk be, az életritmusunknak megfelelő módon időzíthetjük – ha nincs otthon senki, kár felfűteni, mire azonban hazaérünk, jó, ha télen meleg fogad –, de a fix időzítésen kívül feltételeket is szabhatunk, például hogy automatikusan álljon le a fűtés, ha kilépünk az ajtón. Természetesen hűtést is csatlakoztathatunk az intelligens hálózathoz, vagy akár azt is beállíthatjuk, hogy a redőnyök automatikus leengedése akadályozza meg a túlzott felmelegedést.

Új Mercedes-Benz B 250 e. CO2-kibocsátás: 0 g/km

Legkésőbb a Reszkessetek, betörők! óta tudjuk, hogy felkapcsolódó világítással, zenével legalább időszakosan távol tarthatjuk a rossz szándékú látogatókat, de az intelligens világítás ennél persze többet tud. Mozgásérzékelővel, fényerőszabályzóval, időzítéssel tehetjük igazán komfortossá, vagy távollétünkben biztonságosabbá a lakást vagy házat.

A nyílászárókat is rendszerbe köthetjük, így nem csak azt érhetjük el, hogy ne kapcsoljon be a fűtés, ha nyitva maradt az ablak, hanem értesítést kaphatunk, ha valamelyik ajtó vagy ablak kinyílik, vagy már akkor is, ha valaki csönget, sőt, kamerával akár azt is rögtön megtudjuk, hogy ki az.

Egy igazán modern otthon már-már elképzelhetetlen egy, a garázsban álló villanyautó nélkül: a töltőt szintén rá lehet csatlakoztatni a hálózatra, így akár a kanapén ülve is tudhatjuk, hogy állnak az akkuk, indulhatunk-e akár hosszabb útra is. És az autóba ülve sem kell lemondanunk az otthon megszokott okos szolgáltatásokról: a Mercedes me connect rendszere kapcsolatban van a szervizzel, távdiagnosztikával figyelik az alkatrészek állapotát, kopását, és ha szükséges – vagy ha közeleg az időszakos karbantartás ideje –, akkor felveszik a tulajdonossal a kapcsolatot. Ha pedig baleset történik, gombnyomással hívhatjuk a segítséget.

Fennáll a veszély, hogy az okostelefonnal a zsebünkbe az okosotthonba hazatérve kicsit kevésbé érezzük saját magunkat okosnak, de ez egy idő múlva elmúlik, és marad az energiahatékony, kényelmes és biztonságos élettér.


Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A rendőrség napján lehetne egy rendőrnő is a nap csaja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés