Az étel üzemanyag a szervezeted számára, viszont minden étel másképp hat a szervezetedre.
Vannak olyan ételek, amiktől fél vagy egy óra múlva csak éhesebb leszel, ez pedig azért van, mert „minden a mechanikai és hormonális hatásoktól függ”. Mi hiszünk Alan Aragon fitneszedző és táplálkozási tanácsadónak, aki három extra éhséget okozó ételt tesz az asztalodra:
A fehér kenyértől, pontosabban a finomított szénhidrátoktól (ezek alatt elsősorban a fehérlisztet és a kristálycukrot értjük) például farkaséhes lehetsz, ezt állítja egy 2013-as amerikai kutatás is. A fruktózszirup ugyanis előbb keményen megdobja a vércukorszintedet, ami aztán hirtelen lecsökken. És ettől nemcsak rövid időn belül leszel újra éhes, de beindítja az agy függőséggel kapcsolatos részét is.
Aztán ott van a (gyorséttermi) kínai kaja, amiből nem szokás kispórolni a nátrium-glutamát (MSG) ízfokozó adalékanyagot. Az MSG pedig jojózásra készteti az éhségérzeted. Egy angol kutatás bebizonyította, hogy azok, akik nem fogyasztottak MSG-vel bőven megspékelt ételeket, egyáltalán nem voltak éhesek, míg azok, akik ilyen kaját tömtek magukba egy óra múlva már újra enni akartak.
És ha sportolsz vagy mozogsz, könnyen elképzelhető, hogy még fehérje turmixot is tolsz – de mondhatnánk bármelyik italport is –, ami vízzel keverve kevésbé telíti el a szervezetedet, mintha tejjel kevernéd be. A krémesebb állagú és szénhidrátban gazdagabb italok ugyanis jobban csillapítják az éhségérzetedet, a teltebb íz miatt pedig rögtön a teli hasra gondolsz – és ezt egy 2013-as brit kutatás állítja.
És talán ez is érdekelhet:
(Forrás: health.com, MH, fotó: Getty Images)