Nem pusztítjuk el a Földet. Valami sokkal rosszabbat csinálunk.

A klímaváltozás, a globális felmelegedés és mindezek következménye egyre fenyegetőbb Damoklész kardjaként lebeg az emberiség feje felett. Igen, még azok fölött is, akik nem hisznek benne, ugyanis már régóta nem hit kérdése mindez: az éghajlatváltozási keretegyezmény a globális éghajlatváltozás okának az ember tevékenységét nevezi meg.

A világ józanabbik és belátóbb fele igyekszik is egyre többet és többet tenni, hogy ezt a folyamatot először legalább bizonyos racionális mértékig lelassítsuk. A világ tagadóbbik fele hazugságnak tartja az egész felmelegedési ügyet. A világ pánikoló fele pedig azt a hangzatos mondatot ismételgeti, hogy

elpusztítjuk a Földet.

Annyit hallottam ezt mostanában, hogy egy apró poszt erejéig reagálnék rá.

Nem, hölgyeim és uraim. Nem pusztítjuk el a Földet. Az emberi lakhatásra alkalmas feltételeket írtjuk szép sorban a bolygónkon. A kiszáradás közelébe került tavak, a metánnal teli szibériai jégrétegek fenyegető olvadása, a jégmezők megszűnésével kipusztuló fajok, a túlnépesedéssel túlhasznált készletek, a felmelegedés következtében terjedő vírusok és a levegő összetételének lassú megváltozása mind-mind olyan faktorok, melyek a földi élet kipusztulása felé mutatnak bolygónyi mutatóujjal. Az 1950-es évek óta kihalási eseményként aposztrofálják azt, ahogy pusztítjuk a földi életet; 2007-re a Föld fajainak tíz százalékát pusztítottuk ki direkt és indirekt módon, mostanra pedig 30%-uk sodródott a kihalás szélére. Egyes előrejelzések a következő évszázadra már az ember számára végzetes hatásokat jósolnak, ha ugyanilyen tempóban folytatjuk az élővilág számára káros emberi aktivitásokat. Gáz? Igen, nagyon gáz. És szó szerint.

És igen, lehet, hogy a kihalás felé tartunk, lassabban vagy gyorsabban. Azonban a Földet mi nem tudjuk és nem is fogjuk elpusztítani. A Föld kb. 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, a felszínén cirka egymilliárd év múlva jelent meg az első élet.

Azóta öt nagy tömegkihalás sújtotta a Földet, melyek okai mind-mind eltérőek, de abban megegyeznek, hogy utána teljesen megváltozott a földi élet. Mi, emberek kb. 200-300 ezer éve kezdtük el taposni a felszínét, ami igazán nem sok az előttünk eltelt több milliárd évhez képest.

Szóval a Föld bőven itt volt már előttünk is és bőven túl fog élni minket, emiatt nem kell aggódni. Köszöni szépen, jól lesz nélkülünk is. Amiatt aggódni pedig, hogy igazából csakis magunk alatt vágjuk a fát… nos, amiatt talán érdemes.

(Adatok: Wikipedia, BBC)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában