Jól ismert jelenség, hogy az anyukák a legkülönfélébb módszerekkel próbálják rávenni gyermeküket arra, hogy egyenek több zöldséget. Igazán átütő sikert kevesen érnek el, azonban úgy fest, a Stanfordi Egyetem kutatói megtalálták a kérdésre az egyik lehetséges választ: izgalmas nevet kell adni a zöldségeknek.
A kutatók az egyetem menzáján próbálták ki az ötletet az egyetemistákon. A szakemberek minden nap felmérték, hogy a mintegy 600 vendégből hányan választottak zöldséges fogást, és kiszámolták, hogy aznap mennyi étel fogyott el a tálalókból. Az izgalmas nevű ételek végeztek a csúcson: azt tapasztalták, hogy a fantáziadús nevek miatt 25 százalékkal többen választottak zöldségfélét.
A „sistergő bab”, „dinamitcékla” vagy „citrusmázas csavart sárgarépa” felkeltette az érdeklődést,
ugyanis sokan választották ezeket a zöldséges fogásokat ebédkor. Az olyan egészségesnek hangzó címke viszont, mint a „tápláló” vagy „egészséges”, nem sok eredményt ért el, pedig ugyanarról a fogásról volt szó.
Arra is ügyeltek, hogy a zöldségek széles skáláját kínálják folyamatosan cserélgetve, így egyebek mellett cékla, répa, kukorica, cukkini, zöldbab és édesburgonya is szerepelt a heti választékban.
„A legtöbb embert az ízlése irányítja az ételválasztásban. A kutatások alapján viszont az egészséges megjelölésű ételek az emberek szerint kevésbé ízletesek. Mi tehát azzal próbálkoztunk, hogy a fantázianevekkel megváltoztassuk az emberek véleményét a zöldségekről” – fejtette ki Brad Turnwald, a kutatásban részt vevő egyik tudós. A tudósok a JAMA Internal Medicine folyóiratban számoltak be a kísérlet eredményéről.
Ez is érdekelhet: