Jól ismert jelenség, hogy az anyukák a legkülönfélébb módszerekkel próbálják rávenni gyermeküket arra, hogy egyenek több zöldséget. Igazán átütő sikert kevesen érnek el, azonban úgy fest, a Stanfordi Egyetem kutatói megtalálták a kérdésre az egyik lehetséges választ: izgalmas nevet kell adni a zöldségeknek.

A kutatók az egyetem menzáján próbálták ki az ötletet az egyetemistákon. A szakemberek minden nap felmérték, hogy a mintegy 600 vendégből hányan választottak zöldséges fogást, és kiszámolták, hogy aznap mennyi étel fogyott el a tálalókból. Az izgalmas nevű ételek végeztek a csúcson: azt tapasztalták, hogy a fantáziadús nevek miatt 25 százalékkal többen választottak zöldségfélét.

A „sistergő bab”, „dinamitcékla” vagy „citrusmázas csavart sárgarépa” felkeltette az érdeklődést,

ugyanis sokan választották ezeket a zöldséges fogásokat ebédkor. Az olyan egészségesnek hangzó címke viszont, mint a „tápláló” vagy „egészséges”, nem sok eredményt ért el, pedig ugyanarról a fogásról volt szó.

Arra is ügyeltek, hogy a zöldségek széles skáláját kínálják folyamatosan cserélgetve, így egyebek mellett cékla, répa, kukorica, cukkini, zöldbab és édesburgonya is szerepelt a heti választékban.

„A legtöbb embert az ízlése irányítja az ételválasztásban. A kutatások alapján viszont az egészséges megjelölésű ételek az emberek szerint kevésbé ízletesek. Mi tehát azzal próbálkoztunk, hogy a fantázianevekkel megváltoztassuk az emberek véleményét a zöldségekről” – fejtette ki Brad Turnwald, a kutatásban részt vevő egyik tudós. A tudósok a JAMA Internal Medicine folyóiratban számoltak be a kísérlet eredményéről.

Ez is érdekelhet:

Ezért lesz ízetlen a paradicsom, ha hűtőbe kerül

A paradicsomnak nem tesz jót, ha hűvösre tesszük.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés