A közösségi média nyilvánvalóan átformálta az életünket, arról pedig sokáig lehetne vitatkozni, hogy inkább a jó vagy inkább a rossz irányba történt elmozdulás. A tudósok mindenesetre továbbra is tanulmányozzák, hogy milyen hatással van ránk a dolog.

Egészen hihetetlen, de a Facebook jelenleg nagyjából 2 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik, tehát a világ legnépszerűbb közösségi platformjáról beszélünk. A nagy népszerűsége az utóbbi napokban azonban megtörni látszik, köszönhetően a kirobbant botránynak, amiről mi is beszámoltunk, de persze annak se örülnek feltétlenül a felhasználók, hogy a Facebook még a telefonhívásaikat is figyeli, és gyakorlatilag mindent tud róluk.

De vajon mi a helyzet a mentális egészségünkkel kapcsolatban? Javulhat a közérzetünk és csökkenthető a stressz, ha félretesszük ezt az egészet?

Egy ausztrál egyetemi kutatás erre a kérdésre kereste a választ, amikor vizsgálni kezdett 138 aktív felhasználót. A résztvevőket alaposan kikérdezték a hangulatukat, elégedettségüket és magányosságérzetüket tekintve, illetve megmérték a stresszhormonként emlegetett kortizolszintjüket, majd két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjai öt napon keresztül nem használhatták a Facebookot, míg a másik csoport tagjai ugyanúgy folytathatták a használatát mint korábban.

Öt nap után megismételték a kérdőívet és a méréseket, amelyek alapján egyértelműen kiderült, hogy a közösségi oldalt mellőzök esetében csökkent a kortizolszint, az elszakadás tehát jótékonyan hatott rájuk. Ettől függetlenül a legtöbb résztvevő boldog volt, hogy a szünet után visszatérhet a közösségi oldalra, még akkor is, ha ez fokozott stresszt jelent. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy a Facebookot mellőzők úgy érezték, hogy valamiből kimaradnak, amíg nincsenek jelen.

Lehetséges, hogy az első pár napban csökken a stressz, de ha valaki hosszú távon úgy érzi, hogy kimarad valamiből, akkor ismét emelkedni kezd a kortizolszintje

- magyarázta Eric Vanman, a tanulmány vezetője. Ami biztos, az az, hogy ennél nagyobb kutatásra lesz szükség a jövőben, ám addig is annyi beigazolódott, hogy egy néhány napos elszakadás kifejezetten jót tehát a közérzetünkre nézve.

(via)

És ezt olvastad már?
Teljesen érthetetlen, miért nem volt még Kristen a nap csaja