Mit lehet tudni az egzotikus fekete almáról, és miért olyan nehéz beszerezni?

Időként feltűnik egy különös, leginkább sötétlila almafajta a monitoron, amit hajlamosak volnánk netes mémnek gondolni – de a helyzet az, hogy „fekete alma” valóban létezik. Ez a black diamond apple, fekete gyémánt alma, ami különösebb ápolgatás nélkül is megterem, csak éppen sok napfény és elég komoly magasság kell neki.

Ellenáll a fagynak és a kártevőknek, viszont legalább 3100 méteres tengerszint feletti magasság kell neki, ezért Tibet szikár hegyei közt termesztik. Jelenleg a legnagyobb fekete gyémánt alma-termelő egy kínai e-kereskedelmi cég, a Dandong Tianluo Sheng Nong, amely egy ötvenhektáros gyümölcsösben gazdálkodik.

A fekete gyémánt alma növekedési ciklusa rendkívül hosszú, nyolc évig tart, míg megérnek a gyümölcsei.

Ugyanakkor a hosszú érési ciklus és a rendkívüli magasságon kívül nem igényel különleges gondozást. A Hua Niu alma egyik fajtájának számító fekete gyémánt a magas uv-sugárzásnak, valamint a nappali és éjszakai hőmérséklet jelentős különbségének köszönheti a színét.

Kívülről szinte olyan, mint a viasz, csillogó, szép textúrájú, a nevét is onnan kapta, hogy olyan szép, akár a gyémánt. A származási helyéből adódik, hogy szinte kizárólag néhány kínai nagyváros különleges szupermarketjeiben lehet kapni, általában hatos-nyolcas kiszerelésben.

Ebből már kitalálhattad, hogy az édes, különleges, ritka gyümölcs nem olcsó: darabja legalább 2500 forintba kerül, mivel kevesen vállalkoznak a termesztésére, és nincs is sok hely, ahol megél.

(Forrás: Oddity Central)

Ez is érdekelhet:

Percenként 30 almát szüretel le ez a gép

Két másodpercenként szed le egy-egy almát a fáról egy amerikai szüretelőgép – aminek a jó hatásfokához azért nem árt megfelelően telepíteni az almafákat.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában