Mit lehet tudni az egzotikus fekete almáról, és miért olyan nehéz beszerezni?
Időként feltűnik egy különös, leginkább sötétlila almafajta a monitoron, amit hajlamosak volnánk netes mémnek gondolni – de a helyzet az, hogy „fekete alma” valóban létezik. Ez a black diamond apple, fekete gyémánt alma, ami különösebb ápolgatás nélkül is megterem, csak éppen sok napfény és elég komoly magasság kell neki.
Ellenáll a fagynak és a kártevőknek, viszont legalább 3100 méteres tengerszint feletti magasság kell neki, ezért Tibet szikár hegyei közt termesztik. Jelenleg a legnagyobb fekete gyémánt alma-termelő egy kínai e-kereskedelmi cég, a Dandong Tianluo Sheng Nong, amely egy ötvenhektáros gyümölcsösben gazdálkodik.
A fekete gyémánt alma növekedési ciklusa rendkívül hosszú, nyolc évig tart, míg megérnek a gyümölcsei.
Ugyanakkor a hosszú érési ciklus és a rendkívüli magasságon kívül nem igényel különleges gondozást. A Hua Niu alma egyik fajtájának számító fekete gyémánt a magas uv-sugárzásnak, valamint a nappali és éjszakai hőmérséklet jelentős különbségének köszönheti a színét.
Kívülről szinte olyan, mint a viasz, csillogó, szép textúrájú, a nevét is onnan kapta, hogy olyan szép, akár a gyémánt. A származási helyéből adódik, hogy szinte kizárólag néhány kínai nagyváros különleges szupermarketjeiben lehet kapni, általában hatos-nyolcas kiszerelésben.
Ebből már kitalálhattad, hogy az édes, különleges, ritka gyümölcs nem olcsó: darabja legalább 2500 forintba kerül, mivel kevesen vállalkoznak a termesztésére, és nincs is sok hely, ahol megél.
(Forrás: Oddity Central)
Ez is érdekelhet: