Így a bevetéseken pontosabb képet kapnak a kialakult vészhelyzetről, veszélyes anyagok vagy beomló épületek esetén pedig senkinek az életét nem kell kockára tenni.

Felderítő drónok tesztelését kezdte meg a Bécsi Tűzoltóság, hogy bevetéseik során pontosabb képet kapjanak a kialakult vészhelyzetről, veszélyes anyagok vagy beomló épületek esetén pedig senkinek az életét ne kelljen kockára tenniük.

Felderítő drónokat tesztel a Bécsi Tűzoltóság © PID / David Bohmann

A Bécsi Tűzoltóság még tavaly augusztusban indította el azt a kísérleti projektjét, amelynek során különböző felderítő drónok bevetési lehetőségeit, előnyeit és hátrányait vizsgálják. Mivel egy nagyváros a sűrűn beépített területeivel, légi útvonalaival és repülési korlátozásaival nem is olyan könnyű terep a drónok reptetéséhez, eddig a pilóták kiképzése valamint a szervezeti struktúrák megteremtése zajlott - most viszont indulhatnak a kísérleti bevetések.

A Bécsi Tűzoltóságnál eddig negyven ember szerezte meg az engedélyt drónok reptetéséhez, akik három csapatban dolgoznak és három dróntípust tesztelnek.

A legkisebb modell 250 grammnál könnyebb és egy sztenderd kamerával van felszerelve. Ezt elsősorban felderítésre, a helyzet felmérésére valamint a pilóták kiképzésére használják. Szintén egy sztenderd kamerával a fedélzetén repül a közepes – körülbelül félkilós – drón, amelyet rotorvédelme főleg épületekben való felderítő repülésekre tesz alkalmassá. A legnagyobb, 3,5 kilós drónon hőkamera és egy nagyfelbontású, széles látószögű kamera van.

Felderítő drónokat tesztel a Bécsi Tűzoltóság © PID / David Bohmann

A tesztek során azt vizsgálják, melyik drón ideális például eltűnt személyek felkutatására nehezen járható terepen, mérések végzésére veszélyes környezetben, illetve felderítésre veszélyes anyagok vagy beomlással fenyegető épületek esetén. A cél, hogy a drónok segítségével a mentésirányítás minél pontosabb képet kapjon a kialakult vészhelyzetről, illetve például mérgező anyagok vagy omlásveszélyes épületek esetén egyetlen ember életét se kelljen kockára tenni, amíg nincs meg a pontos mentési terv.

A tesztidőszak alatt az Osztrák Tűzoltószövetség által kidolgozott ajánlások alapján működtetik a drónokat, a most szerzett tapasztalatok jövőbeli beszerzések és szervezeti átalakítások alapját képezik majd. A projekt során figyelembe veszik a nemzetközi tapasztalatcserék eredményeit is.

(Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák – Budapest)

Ez is érdekelhet:

Kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél Bécsben

Több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz a bécsi építési szabályzat módosítása.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés