Az ember mindenhol képes otthagyni a maga szeméthalmát, és ezalól a Föld legmagasabb hegyei sem kivételek.

A kereskedelmi expedícióknak köszönhetően igencsak megnövekedett a turistaforgalom a világ legmagasabb hegyének számító Mount Everesten – a hegyi vezetők és serpák szinte már bárkit fel tudnak vinni. Beszámolókból lehet tudni, hogy nem egy esetben akár szó szerint felráncigálják a 8848 méteres hegycsúcsra azt, akinek van elég pénze hozzá.

Idén az Everest első megmászásának 70. évfordulóján rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy a nepáli oldalról a tavaszi mászószezonban megkíséreljék az Everest meghódítását.

Ez a megnövekedett turistaforgalom pedig rengeteg hulladékkal is együtt jár, mennyisége pedig tényleg elképesztő. Hogy mennyire is, azt a következő számok bizonyítják:

két hónap alatt több mint 35 tonna szemetet szedtek össze a Mount Everesten és más nepáli hegyeken a nepáli hadsereg vezette csapatok.
  • A – tibetiül Csomolungmának nevezett – 8848 méteres Mount Everestről és a 8516 méter magas Lhocéről összesen 13 621 kilogramm szemetet távolítottak el,
  • míg a 7220 méteres Barunce és a 8091 méteres Annapurna lejtőiről 18 529, illetve 3567 kilogrammot.

A Himalája csúcsain évről évre tartanak nagytakarítást, a nepáli hadsereg 2019 óta vezeti a szemétszedést, ebben az évben a március 28-tól június 5-ig tartó időszakban három csapatot is kiállítottak.

A világ legmagasabb csúcsát több mint 11 ezerszer mászták meg, mióta Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgaj serpa 1953-ban először ért fel. A himalájai hivatalos adatbázis és a nepáli illetékesek szerint azóta nagyjából 320-an haltak meg hegymászás közben, nemrég a magyar Suhajda Szilárd is életét vesztette a Mount Everesten.

A klímaváltozás is tehet róla, hogy az idei fekete szezon a Mount Everesten

Évente öt-tíz halottat követel a hegy. Idén eddig tizenhetet.

(Forrás: MTI, fotó: Twitter)

Ez is érdekelhet:

Kiderült, hogy van egy másik holdja a Földnek, ráadásul már az időszámítás kezdete óta

Március 28-án észlelték először, majd április 7-én hivatalosan is bejelentették azt az aszteroidát, amely a Földdel szinkronban kering a Nap körül, miközben körbejárja bolygónkat, vagyis így gyakorlatilag a Föld holdjának tekinthető – az ilyen objektumok hivatalos elnevezése a kvázi-hold/kvázi-szatelit.

Lényegében haldoklik az óceánok tüdeje

Ebből nem jöhetünk ki jól.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában