Aki figyelmes, az már észrevehette, hogy néhány hónapja a Király utcában egy újdonsült burgerező egységben is fogyaszthatjuk kedvenc szendvicseinket, ráadásul egy kis csavarral, hiszen mi választhatjuk ki, melyikbe mit szeretnénk. A hely neve: Burger Market.
– Valami olyasmit szerettünk volna, ami népszerű, ismert, de mégis egyedi – kezd bele a mesélésbe Götz Zsolt séf és résztulajdonos arra a kérdésemre, hogy miért pont egy burgerezőt nyitottak a Király utca elején. Az üzlet egy légtérben helyezkedik el a mellette lévő tésztással, a szemfülesebbek pedig emlékezhetnek rá, hogy a mostani burgerező helyén korábban egy modern szemléletű pitás volt, ebből transzformálták át a jelenlegi verziót. Ez már csak azért is praktikus, mivel ha egy társaságból nem akar mindenki burgerezni, máris van egy másik adekvát válasz is az étkezésre, melyből lehet választani.
Zsolt amúgy nem ma kezdte az ismerkedést a konyhák világával, sőt, elég komoly tapasztalattal rendelkezik. Nagyon sokat dolgozott Budai Péter mellett, volt a Remízben, a Matteoban, majd pedig a Larusban töltött el egy kevés időt, mielőtt ide (is) érkezett volna. Ráadásul 2002-ben a Pecsenyesütő Világrend (Chaîne des Rôtisseurs) második helyét is elhozta Szingapúrból. Ebből is látszik, hogy mind a klasszikus, mind a modern megközelítése a gasztronomiának is közel áll hozzá, szóval nem derrogál neki egyik nap többszáz fős rendezvényeken főzni, másnap pedig a burgereket csinosítgatni.
A Burger Marketben a dolgok nagy része az emberek szeme előtt történik, kezdve azt a hús kimérésétől egy nyilvános mérlegen. Ebből kétfajta lehet, 120 vagy 160 grammos, az alapanyag pedig Gál Józsitól érkezik. Az összetétele 85:15, a húsrész benne pedig marhafartő, szegy, és nyak kombinációjából áll - a marhaburgerben. Ezen felül lehet kérni Angust, csirkét, vegát, valamint pont ekkor indultak meg a heti ajánlatok, melyből az első a Mangalica burger volt - naná, hogy kipróbáltuk.
Egyértelműen éltünk azzal a lehetőséggel, hogy kvázi bármit bármivel lehet párosítani a burgerben, így nekiálltunk jól telepakoltatni a kalácsos jellegű, kézműves pékségből érkező bucinkat. Az egyik egyértelműen egy 16 dekás Angus lett, a másiknak egy vegetáriánusat választottunk (ó burgeristen, ne haragudj meg ránk!), a harmadik pedig a már fentebb is említett, sertés-jellegű burger lett.
Ez utóbbi sem amolyan kis egyszerű történet, példának okáért a húspogácsa comb, tokaszalonna, és tarja kombinációjából lett összegyúrva, és csak azért lett jól átsütve, mert a sertésburgernél azért a medium egy kicsit kevés lett volna. Ugyanígy felpattant a rostlapra az Angus pogácsa is, néhány szelet bacon, plusz a vegához egy jó szelet füstölt gomolya. A több néha több, gondoltuk, így egy karika francia kecskesajt is odamasírozott a többiek mellé, így lett teljes a kép.
Míg a sütés hátul, az összeszerelés elől történik, és ez most sem volt másképp. A heti speckó, a mangalicaburger például kapott egy tejfölös-snidlinges-baconös szószt, római salátát, lilahagymát, bacont, és paradicsomot. Az Angusra került egy kis kecskesajt, egy kevés szaté-jellegű gomba, karamellizált hagymalekvár, saláta, plusz zöldségek. A vega burgerbe pedig ment a füstölt gomolya, valamint egy jófajta tükörtojás.
Ne feledjük, hogy minden burgerbe kérhetőek 100% házi szószok, plusz ha rám hallgattok, akkor mellé pedig kértek egy kevés sült krumplit, valamint plusz szószokat, az össze-vissza tunkolás jegyében. Van itt mogyorós majonéz, zöldfűszeres, teriyaki, bbq, joppie, és még tejfölös uborka is, szóval a kombinációk és permutációk száma végtelen lehet.
Minden burgerkészítés véget ér egyszer, és ekkor jön a legfontosabb részlet: a kóstolás. Most sem történt egy másként, így rá is mentünk ezekre a jó kis szendvicsekre. Az Angus brutálisan jól megpakolt lett, az ízek baromi jól harmonizáltak, a kecskesajt és a húspogácsa ízkombinációja pedig erősen ajánlott mindenkinek. A heti mangalica nagyon friss, élénk karakterrel rendelkezett, viszont intést is fűznék hozzá. ha egy mód van rá, ne randi előtt egyétek, ha értitek, hogy mondom. A vega pedig, a füstölt gomolyával fantasztikus, ha csak egy nem-húsos burgert kóstoltok meg mostanában, akkor ez legyen az, pont.
Bár most nekünk nem volt érkezésünk rá, de aki szeretné, jófajta kézműves sörökkel is leöblítheti a burgereket (Horizont, Bors, Bigfoot, Szent András), mert azért azt mindannyian tudjuk, hogy emellé jobb kísérő nem nagyon létezik. Ráadásul a sörök a burgerek mellé lettek választva, így a pultosok simán tudnak ajánlani a csirkéhez, marhához, vagy akár az Angushoz is hozzá passzolót.
És, hogy mik a tervek a továbbiakra? Egyrészt minden héten újabb ajánlatok (most például gyömbéres-wasabiszószos kacsaburgert álmodott meg Zsolt), valamint a hét második felében a hajnali háromig való nyitvatartás pedig a szeszelés utáni kajarohamot hivatott kiszolgálni. Mit is mondhatnék: ha ti is szeretnétek dán legómestereket megszégyenítő módon összepakolászni a burgereiteket, irány a Burger Market.
Most ráadásul nyerhettek egy kóstolót is! 2 helyesen válaszoló fejenként 2500 forint értékű lefogyasztható kupont nyer a Burger Marketbe.
Kérdés:
Melyek a választható húsméretek a Burger Marketban?
A) 100g és 150g
B) 120g és 160 g
C) 130g és 200g
A helyes megfejtést küldd el a [email protected] e-mail címre, a tárgyrovatba írd azt, hogy Burger Market! A határidő február 17-e. A győzteseket e-mailben értesítjük! Sok szerencsét!
(Fotó: Tóth István)