Még Floridából is jöttek a Floridába, az idén harmincéves kézműves fagyizóba, ahol több mint harmincféle, köztük díjnyertes finomságok is vannak, és még Steve Jobs szellemét is megidézik.

Balatonmáriafürdő egy takaros kis falu a magyar tenger nyugati csücskében, Keszthelytől kissé visszább a déli parton. Ahogy a Vatikánt körülveszi Róma, úgy veszi körbe Máriafürdőt Balatonkeresztúr; mindkét helyen sok a turista, és akad még egy hasonlóság: kiváló a fagylalt. Nem véletlenül jutott eszünkbe az olaszos párhuzam (túl a földrajzi adottságok hasonlóságán), a hosszú évek óta a hazai top fagyizók közé tartozó Floridában olasz alapanyagokat is használnak.

A szélfútta máriafürdői kikötő

Jellemző módon mi egy hosszabb balatoni tartózkodás egyetlen szeles, sőt szinte orkános délelőttjén kerestük fel a kultikus helyet, de így legalább láthattuk, ahogy a zord idő ellenére már a 10 órai nyitáskor sokan kezdenek nyalakodni.

A helyszín a kikötő (ahol nemcsak vitorlások állnak, de kerékpárbarát hajó is indul Keszthelyre, illetve egy másik vonalon Györök, Szigliget és Badacsony kikötőibe) melletti sétálóutca, a Rákóczi út. Az idén harmincéves fagyizó főcukrászával, Somodi Jánossal beszélgetünk, aki a fagylaltkészítést az apósától, Pálfi Attilától tanulta, és ma már együtt készítik a fagylaltot a műhelyben. Máshol nincs üzletük, de erre nincs is szükség, mert a Floridát az ország minden részéről felkeresik, van, aki a környékről kifejezetten átjár ide fagyizni.

Ideális megállóhely a Balaton körüli bringaúton
Pálfi Attila és Somodi János

Mostanában generációváltás van a vendégkörben, kevesebb a német turista, jönnek a csehszlovákok csehek és a lengyelek.  „Gondolkodtunk rajta, hogy kiteszünk egy világtérképet, hogy mennyi helyről jöttek már hozzánk – mondja János. – Egyelőre keressük neki a helyet a falon.”

Nem tudjuk nem megkérdezni, hogy Floridából is jöttek-e, mire a válasz egy lelkes igen: egy ott élő magyar tért be pár gombócra néhány éve.

És miért e nagy forgalom? Nos, amiért nincs hely a falon: számos oklevél, emléklap mutatja a Florida sikereit: néhány éve dobogós volt az ország legjobb fagyizója versenyen, 2016-ban ott keverték ki az Év Balatoni Fagylaltját (ez volt a Vulkánok ajándéka), ahogy tavaly is, a Mézesem fantázianevűt:

Megkóstoltuk a címvédőt, amiben a hársméz, az alma és a karamellizált mandula ízei külön-külön és érezhetőek voltak, az alapkrém harmonikus összhatásán túl – ahogy egyébként egy másik kevert fagyiban, a bountyban is. A fagyi textúrája is éppen megfelelő, a tölcsérre is figyelnek, nem lyukad ki a lassú élvezeteket kedvelők kezében sem.

Összesen több mint harmincféle fagylaltot árulnak, egy gombóc 420 forint, annyi volt a szezon elején, és annyi is marad a szeptember végi zárásig.

De ne csak a díjnyertes fagyikat méltassuk: János kedvencei például a gyümölcsfagyik, amelyekhez helyi termelőktől érkezik az alapanyag, méghozzá a fagyikészítéshez legjobb fajták.

Minden gyümölcsből több száz kilóval tankolnak fel a szezonra, és szintén helyi méhésztől vásárolják a hársmézet, a mostani szezon elején például 150 kilót, lévén egy négykilós tégelybe (amit vásárláskor látunk) egy kiló méz kerül. Ezenkívül olasz alapanyagokat is vásárolnak – jártak is rendszeresen tanfolyamra és képzésekre Olaszországba –, és figyelnek arra is, hogy lehetőleg a legújabb gépeket vegyék, amelyek közül egy újgenerációs fontos dolgokban tud többet (hidegebbre hűt, jégkását kever, jobb anyagokból van), „akárcsak az autóknál”.

Zavarba ejtő kínálat a Floridában

Idén nem védhetnek címet az Év Balatoni Fagylaltja versenyen, mert a szabályok szerint a győztes a következő évben zsűritag lesz. János így is beszámol különlegességekről, 2019-ben például az UNICEF felkérésére adománnyal járultak hozzá azon veszélyeztetett gyermekek megsegítéséhez, akikért a saját szüleik nem tudnak eleget tenni.

Az anyagi segítség mellett gesztusként készítettek egy-egy anya- és apafagyit, az előbbit lágyabb, rózsa-málna ízekkel, az utóbbit egy karakteresebb whiskey-kávé keverékkel.

Akkoriban született meg Jánosék első gyermeke, így a felkérésre azonnal igent mondtak. Bár János Nagykanizsáról származik, ma már Máriafürdőn él. Számára is meghatározó lett tehát tovább vinni a Florida családi örökségét, és ettől még az sem tántorítja el, amikor a hosszú szezon során ezredszer is hallja a kötelező poént: „a pisztácia kifogyott...”

Steve Jobs a falon

A fagyizó falát egy Halott Pénz-idézet is díszíti, amelynek a fagyizás az alanya, és éppen akkor hallották Jánosék, amikor a pandémia után újraindult a bolt. Eredetileg viszont Steve Jobstól származik, tőle idézte az együttes is. Amúgy a Floridában nem szólt a zene, amikor ott voltunk, és ez csak plusz pontot jelentett nálunk, egyszerűen mert sokkal jobb beszélgetni, és egymásra figyelni, zene meg úgyis szól mindenütt.

Ez is érdekelhet:

Így építs minizongorát fagyis pálcikákból

Ez a vége annak, amikor a kreativitás megfelelő szakértelemmel és elegendő idővel párosul.

Megjelent a Balaton kulináris útikönyve

A Gasztrokalauz 305 éttermet, kocsmát, strandbüfét, lángosozót és hasonló helyet mutat be. Fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, fine diningot is ajánl, de a vegán és mentes étkezésről sem feledkezik meg.

És ezt olvastad már?
Több mint négyezer raklapból épített Colosseumot a Hello Wood