Ha valóban jó formába akarod hozni magad, azért bizony áldozatokat kell hozni és keményen meg kell dolgozni érte. Nem ér azonban semmit az erőlködés, ha elköveted az alábbi hibákat.

Hiába töltesz el órákat a konditeremben, ha az étkezésedre nem figyelsz oda. Nichola Whitehead összeállított egy 10 pontból álló listát a leggyakrabban elkövetett hibákból. Ezeket fogjuk most felsorolni neked, hogy végre igazán eredményes legyen a diétád.

1. Diétás, illetve alacsony zsírtartalmú termékeket veszel

Nyilván léteznek olyan termékek, amelyek valóban jól passzolnak egy diétás étrendhez, ám akadnak olyanok is, amelyeknek semmi keresnivalója az asztalodon. Például a diétás kóla is kóla és az alacsony zsírtartalmú chips is chips. Ha igazán komolyan gondolod az egészet, akkor az ehhez hasonló feldolgozott élelmiszereket célszerű lenne kerülni.

2. Csak a kardió, semmi súlyzós edzés

Persze tudjuk, hogy a súlyok félelmetesek és kemények, sokkal faszábban el lehet lazázni a futógépen sétálgatva, mint a súlyokkal megküzdve edzeni. A tévhittel ellentétben a súlyzós edzésekkel könnyebben szabadulhatsz meg a pocakodtól, mintha csak kardiózgatnál. Logikus, hiszen ha több energiát kell elhasználnod hozzá, több kalóriát is égetsz el közben.

3. Hosszú futástól várod az eredményt

Nem feltétlenül igaz, hogy minél több ideig maradsz a futópadon, annál jobb. Sok esetben egy 15-20 perces magas intenzitású intervallum edzés, amikor mindent beleadsz hatékonyabb, mintha egy óráig kocognál.

4. Nem alszol eleget

Már tanulmányok is igazolták, hogy azok az emberek, akik 6 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak másnap több kalóriát bevinni. Szóval jobban jársz, ha időben lefekszel és nem adod alább 7-8 óránál.

5. Nincsenek reális céljaid

Ha elég keményen dolgozol, szinte bármit elérhetsz, amit kitűzöl magad elé. De ez sajnos nem megy egyik napról a másikra. Ha túl hamar akarsz eredményeket, ha irreálisan gyorsan akarsz fejlődni, annak csak az lesz az eredménye, hogy csalódni fogsz magadban és elmegy a kedved az egésztől.

6. Nem teszel különbséget fogyás és zsírégetés között

Valószínűleg a te célod is az lehet, hogy a rajtad lévő zsír lemenjen és helyette izom növekedjen. Mivel az izom sűrűbb a zsírnál, lehet hogy a mérleg nyelve szerint nem fogysz elég gyorsan, mégis haladsz a célod felé. Ezért szokták azt mondani a szakértők, hogy a tükörnek higgy és ne a mérlegnek.

7. Túl gyakran állsz a mérlegre

Türelmesnek kell lenned. Nem érdemes folyton csekkolni a súlyod, hiszen úgyis változik egy napon belül is. Ez a dolog hosszútávra szól. Ha kitartó vagy és okosan csinálod, meglesz az eredménye.

8. Nem eszel eleget

Persze az is lehet, hogy át kell gondolni az étrended és egy kicsit kevesebbet kell enned, mint eddig. Nem túl bonyolult a dolog, ha fogyni akarsz, kevesebb kalóriát kell bevinned annál, mint amennyit elhasznál a szervezeted. Ám, ha folyamatosan koplalsz, akkor csak annyit érsz el, hogy nem lesz erőd edzeni, a végén pedig majd jól bekajálsz és esetleg még többet hízol. Ha kiegyensúlyozott étrendet követsz és rendszeresen edzel, abból baj nem lehet.

9. Nem iszol elég vizet

Ezen nincs mit magyarázni. A megfelelő hidratáció nélkül a fogyás sem lehet sikeres.

10. Nem viszel be elég fehérjét

Nem pusztán az számít, hogy mennyit eszel, hanem az is, hogy mit. A megfelelő fehérjebevitel a sikeres diétának is alapja. A szakértők általában 2g/tskg fehérjét ajánlanak naponta. A tojás pedig az egyik legnagyszerűbb fehérjeforrás.

(via)

És ezt olvastad már?
Olasz gasztroélmény a legváratlanabb helyen és időben
További cikkeink a témában