A mágnesvasút mintájára „maglev házakat” terveznek Japánban, hogy tökéletesen védekezzenek a rendszeres földrengések ellen. Igaz volna? Nem egészen, de nyugalom, a valóság sem kevésbé elképesztő.

Időről időre felbukkan a közösségi médiában egy kép, és hozzá ugyanaz az angol szöveg, kb: „Japánban egy speciális technológia kifejlesztésén dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy a ház földrengéskor felemelkedjen, kellő védelmet nyújtva így neki.”

Jól hangzik, és nem tűnik teljesen irreálisnak, ha belegondolunk, hogy Japánban mintegy évi ezer földrengés van (értelemszerűen ezek döntő többsége enyhébb), a technológia pedig a pálya felett lebegő mágnesvonatok révén adott, és nem is annyira „speciális”. Mégis: se link, se forrás, semmi, csak egy kép egy épületről, ami valóban mutatósan lebeg, de legalább annyira tűnik börtönnek, mint családi háznak.

A téma az USA Today tényellenőrző rovatában is felbukkant, ahol felkerestek számos forrást az egyszerű (és alapvetően sehová sem vezető) közösségi médiás tartalmaktól különböző hírekig, újságcikkekig és kutatásokig, végül maguk is beszéltek forrásokkal, hogy rövidre zárják a sztorit. Nos, a helyzet a következő:

valóban létezik egy japán cég, az Air Danshin, ami lebegő házakat gyárt, de más technológiát használ, a ház maga pedig nemhogy nem lebeg látványos félgömbök felett, de nem is igen különbözik egy hagyományos családi háztól.

Az Air Danshin már több száz otthont telepített Japánban, ezeknek az alapozása különleges: egy szenzor érzékeli a földmozgást, majd sűrített levegő segítségével mintegy három centivel feljebb emelkedik az épület a földrengés idejére. A földrengés elmúltával a ház lassan visszaereszkedik az alapra, a kompresszor pedig ismét feltölti a rendszert sűrített levegővel.

A cég korábbi közleménye szerint 30 háza úszott meg sértetlenül egy 7,3-as erejű földrengést Fukusima tartományban 2021 februárjában.

Összességében tehát léteznek földrengésbiztos lebegő házak, de más technológiával, ami logikus is, elvégre a japán lakosság jelentős része toronyházakban és egyéb nagyvárosi épületekben él, így akár maglevvel, akár sűrített levegővel, de a házak lebegtetése csak a tehetősebbek úri hóbortja lehet.

(Forrás: USA Today)

Ez is érdekelhet:

Rejtélyes fémgömb sodródott partra Japánnál, nem tudják, mi az

A hatóságok kizárták annak lehetőségét, hogy ez a gömb egy olyan ballon lenne, amihez hasonlók az elmúlt hetekben tűntek fel erre-arra.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés