Egy új kutatás szerint nyáron ugrásszerűen megnövekszik a sürgősségi esetek száma.

Sok millió amerikai lakos egészségügyi adatainak hosszú távú elemzése azt mutatta, hogy a legmelegebb napokon átlagosan nyolc százalékkal emelkedett a sürgősségi kórházi esetek száma. Ezt a hatást szinte minden mentális betegség (stressz, hangulati és szorongásos zavarok, skizofrénia, önsebzés, valamint kábítószer-használati problémák) esetében kimutatták. A klímaválság növeli a forró napok gyakoriságát, és a tanulmány szerzői szerint munkájuk segíthet a mentális egészségi szolgálatoknak, hogy felkészüljenek a zsúfoltabb napokra.

„Az emberek tudnak az extrém meleg veszélyeiről, a kiszáradásról, a hőgutáról. Ebben a tanulmányban az az újdonság, hogy példátlanul széles körben állapítja meg, hogy a többnapos, szélsőségesen meleg idő az emberek mentális egészségét is befolyásolja, és ez nemcsak a veszélyeztetettekre, hanem minden vizsgált korosztályra, férfiakra és nőkre, az ország minden régiójára igaz”

– mondta Gregory Wellenius, a Bostoni Egyetem közegészségügyi karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A nyolcszázalékos emelkedést a kutatók a valós helyzetnél kedvezőbbnek tartják, mivel az adatbázisban csak a biztosítottak szerepeltek, a legsérülékenyebbek nem.

A kórházi sürgősségi ellátás a mentális zavarok legsúlyosabb megnyilvánulása, az esetek kis növekedése is hatalmas terhet jelent az egyénnek és a rendszernek – mondta Amruta Nori-Sarma, szintén a Bostoni Egyetem munkatársa.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államok északi részén nőtt a sürgősségi esetek száma, az északnyugati régióban 12 százalékkal. „Ez ellentmond annak, hogy az ország déli részén melegebb van,

de éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk”

– tette hozzá Nori-Sarma.

Ennek az lehet az oka, hogy a melegebb helyen élőknek már sikerült alkalmazkodniuk, egyebek mellett több helyen van klimatizálás. Egy 2021 májusában készült jelentés szerint a klímaválság óriási hatással van az emberek mentális egészségére az egész világon, a hőhullámokkal megemelkedik az öngyilkosságok aránya, az áradások traumatizálják az áldozatokat, az élelem biztonsága, az otthonok és a megélhetés elvesztése stresszt és depressziót okoz.

A JAMA Psychiatry című szaklap friss számában megjelent kutatást a 2009 és 2010 közötti időszak 2,2 millió ember 3,5 millió mentális zavar miatti sürgősségi kórházi kezelésének adatait elemezte.

A férfiaknál kicsit magasabb volt a kockázat növekedése, valószínűleg azért, mert rájuk kevéssé jellemző, hogy zavarok esetén korán segítséget keresnek.

(Forrás: MTI, illusztráció:Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Arcátlanul egyszerű trükkök az élelmiszer-pazarlás ellen, amivel csak a hűtőig kell elmenni

Nemcsak a tudatos vásárlással, de a tudatos tárolással is sokat tehetünk érte.

Némely borból két pohár több kalóriát tartalmaz, mint egy hamburger

Akár két pohár borral elérhető a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség határértéke.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában