Az ideális futócipő kiválasztásánál fontos ugyan, hogy milyen célra kell, de az önismeret és a tapasztalat fontosabb. Mondjuk is, miért, és azt is, mi mindenre figyelj!

Abból indultunk ki, hogy ha akarunk egy jó futócipőt tavaszra (meg nyárra, őszre, stb.), akkor elsősorban az számít, hogy terepre, közép- vagy hosszútávra választjuk-e a cipőt. Szakértőnk, Czunyi Károly, a Hoka One One futócipők közép-európai brand menedzsere azonban mindjárt az első kanyarban megcáfolt bennünket, mondván

Tarts önvizsgálatot!

Vagyis „először vizsgáld meg magadat: hány kiló vagy, milyen a talpad, milyen a futóstílusod, ha pedig ez utóbbit nem tudod, kérdezz rá egy szaküzletben”.

Fotó: Hoka One One

Érdemes tisztában lenni a lábad adottságaival, mert ha veszel egy cipőt, aminek teljesen homogén a felépítése, azt nem fogja szeretni egy lúdtalpas láb, mert nem arra tervezték, hogy egy extrémebb terhelést viseljen el valamilyen irányból. Ez sem a cipőnek, sem a lábnak nem jó. Másfelől ha a lábad „nem rendelkezik nagy deformitással, akkor érdemes neutrális cipőt választani, ami erősíti, mozgatja a lábat”.

A végtelenségig finomhangolni nem lehet, teljesen egyedileg elkészített cipő csak a profiknak jár. És minél stabilabb egy cipő, annál keményebb is lesz, mert ezt a stabilitást el kell érni valahogy. Fizikailag lehetetlen, hogy valami könnyű, puha és stabil is legyen egyszerre.

A Bondi 6-os, amiről még szó lesz - Fotó: Hoka One One

Azért az önismeret a legfontosabb, mert a gyártói ajánlás nem szentírás: egy hobbifutó simán teljesítheti az Ultrabalatont terepre szánt cipővel, a finom különbségek csak a profi sportolóknak számítanak, ellentétben a komforttal, amire neked is égető szükséged van.

Ha ilyen egyszerű, akkor csak elég megvenni a boltban a legkényelmesebb futócipőt?

Nem egészen: mindenképp szánj időt a vásárlásra, ha van saját talpbetéted, vidd magaddal, és lehetőleg olyan zokniban próbálj, amiben futni szoktál – ha elmész próbálni egy öltönyben, az ahhoz való zokni teljesen más érzetet ad vissza.

Fotó: Hoka One One

Nem árt futópadon tesztelni a méretet, a stabilitást, a komfortot. De valódi kipróbálásra a kereskedelemben nincs lehetőség, tehát egy bolt mindig más, mint néhány óra használat a szabadban.

„Hanem aki fut, és rendszeresen vásárol cipőt, ott idővel kialakul egy ösztönszerű érzés, amivel jobban rátalál a megfelelőre. A kezdőkön egy szakbolt segíthet, ahol megéri kicsit elbeszélgetni az eladóval.”

Egy Clifton 5-ös, amiben Karcsi is fut az UB-n - Fotó: Hoka One One

Az Ultrabalatonnál fontos a csillapítás szerepe, például a Bondi hatos verziója, vagy az Elevon, amelyek a csillapítás révén nyújtanak pluszt hosszú távon. „Másfelől ha könnyű, kisméretű futóról beszélünk, akkor mondjuk egy Clifton 5 is elég lehet, jómagam például abban futom az Ultrabalatont” – árulta el Czunyi.

Nagy nehezen a terepviszonyokról is kihúztunk valamit Karcsiból, aki ezen a téren fontosabbnak tartotta a futót, mint a cipőjét. „Itthon sokan szeretnek rámenni a nagy fokozatra, hogy milyen mintázata legyen a cipőnek, de ennél sokkal fontosabb a technika: nagyon jó futótechnikával egy kevésbé fogazott cipővel is jól lehet haladni – állítja. – Mert a minták mély sárban működnek jól, de például egy poros lejtőn, vizes sziklán már nem olyan pozitív a mintázat.”

Fotó: Hoka One One

Rövidebb távokon a profiknál számít sokat a cipő, de az elv a következő: a sprint távokon nem a kényelem, hanem a hatékonyság az elsődleges szempont, így választanak cipőt.

Van még egy apróság, amire Czunyi felhívta a figyelmünket. Azt mondta, nem véletlenül csökkent a vízálló modellek iránti kereslet, ugyanis „hiába folyik be nehezebben a víz, ha már befolyt, nehezebben is jut ki, tehát inkább az a jó, ha a cipő felső része könnyebben átengedi a vizet, és a zokni tartja szárazon a lábat.”

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés