A Sydney Cove nevű brit kereskedelmi hajó 1797-ben éppen úton volt Kalkuttából Port Jacksonba, a mai Sydney-be, amikor Tasmania mellett elkapta egy nagyon dühös vihar. A vitorlás zátonyra futott, majd elsüllyedt, a legénység megmaradt tagjai pedig a közeli Preservation nevű szigetre evickéltek.

A roncsot bő két évszázaddal később tárták fel, melynek során a raktérben megtaláltak 26 sörösüveget. Ezek közül az egyik teljesen sértetlen volt, így ezt a Queen Victoria Museumban állították ki, és azonnal el is vette a világ legöregebb söre megtisztelő címet a dániai Carlsberg Múzeumban kiállított 133 éves sörtől.

De ez még nem minden, ugyanis az egyik sörösüvegből sikerült kihalászni a világ legrégebbi, tökéletes állapotban konzervált élesztőjét, amiből egy korabeli recept alapján a Queen Victoria Museum kutatói igazi 18. századi sört főztek.

A nedűnek a hajótörötteket befogadó sziget után a Preservation Ale nevet adták.

Az élesztő egyébként a szakértők szerint könnyedén megkülönböztethető a mai fajtáktól, mely miatt a végeredmény is meglehetősen egyedi ízt kapott. A Preservation Ale a fekete ribizli ízjegyeit viseli, és még ezen túl is meglehetősen fűszeres ízvilággal rendelkezik.

Egy kisebb mennyiséget már kereskedelmi forgalomba bocsátottak (arról azért ne álmondjunk, hogy Európa is kap belőle), melynek bevételeiből a múzeum más kutatásait fogják finanszírozni.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Akár helikopterrel együtt a tenger alá merülhet az albinó bálnáról elnevezett szuperjacht

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

További cikkeink a témában