Burgerek, trollok, 80-20-as arány, umami-íz, Big Kahuna és mindez a Magyarországi Burger Egyházközösség felkent vezetőjével.

A Bamba Marha Burger Bar egy olyan helyen vetette meg a lábát, ami a gyorsétteremláncok felségterülete, van itt Burger King, McDonalds és még a Wendy’s szelleme is kísért, így aztán örüljünk az úttörő próbálkozásnak, legyen az Oktogon minél több autentikus hely otthona, ne csak multik meg bankok pöffeszkedjenek a főváros egyik legszebb pontján.

A globalizációkritikus kirohanás után koncentráljunk a Bamba Marhára, amiről három másodperc alatt fel lehet mérni, hogy egy nagyon jól összerakott koncepció áll mögötte.

A menüt alaposan végiggondolták, egyrészt maguk a burgerek is szofisztikált darabok, másrészt ott a széles szószválaszték, a minőségi sörkínálat és cukros amcsi üdítőkből sincs hiány.

A burgerek mögötti agytröszt nem más, mint a Magyarországi Burger Egyházközösség felkent vezetője, maga a burgerpápa, Jancsa János, aki évek óta saját blogján hirdeti az igét, mely szerint boldogok a burgerkészítők és a burgerevők, mert övék lesz a mennyek országa.

– Videós anyagokban eddig is csináltam burgert, meg 30-40 havernak, de ez persze más – mondja a burgerpápa. – Nyilván nagyon tanulságos folyamat volt több szempontból, például, hogyan lehet összerakni egy burgert, hogy az ízek passzoljanak, és milyen gazdasági kérdésekre kell odafigyelni, Hiába rakok össze ugyanis egy zseniális darabot, ha tízezer forintba kerül, senki sem fogja megvenni. Voltak nehézségek, a vega burgerbe például tahinit raktam, de kiderült, hogy nem illik bele. Aztán volt dupla bacon burger az elején, de a szalonna túlságosan elnyomott minden mást.

Mivel a teljes Player-szerkesztőség felvonult tesztelni a kolléga munkáit (Jancsa a Playerre is írt burger témában), így mindenfajta burgerbe beleharaptunk. Jómagam a Big Kahunát (marhahúspogácsa, cheddar sajt, grillezett ananász, sült bacon, teriyaki szósz) és a Bamba Marhát ( marhahúspogácsa, umami ketchup, parmezán sajt, grill gomba, grillezett paradicsom) csekkoltam.

A Big Kahuna

Burgerek tekintetében is puristának vallom magam, azaz a kevesebb mindig jobb, de az összhatást tekintve nem bántam az ananász édességét, vagy éppen a gombát, amit azt hiszem, életemben először kóstoltam burgerbe téve. Mellé krumplit választottam, és kipróbáltam az ötféle szósz mindegyikét chipotlétől a házi ketchupig.

– A Marhahús a Steakshoptól jön, 80-20-as marhanyak-faggyú aránnyal – folytatja Jancsa. – 14 dekás húspogácsák vannak, az eddigi visszajelzések szerint ezzel eléggé betaláltunk. Van mangalica, csirke és kacsa, a vega burgerben pedig kecskesajt van. A bucikat a Bazsalikom Pékség készíti nekünk, kicsit édeskés ízvilágúak.

Árak
A csirkés burger 990, ami nagyon baráti ár, a sajtburger 1290, a többi versenyző átlagban 1800-1900 forintot kóstál.

A Bamba Marha

Benyomás
Az a helyzet, hogy ezek a burgerek operettek, sok alapanyaggal, és így sok ízzel muzsikálnak, nagyzenekari élményre számítsunk, benyomások tömkelegére. Ez nem punkrock, dob meg két gitár, sokkal kifinomultabb dolgok zajlanak a Bambában.

Desszertnek kipróbáltuk a Bambazsetont, ami egy baconbe csomagolt Oreo keksz megsütve és juharsziruppal leöntve, és amilyen botrányosan hangzik, annyira rendben is volt és vicces módon az ízlésbeli kérdésekben megosztott nyolcfős társaságunk egyhangúan meg is egyezett ebben.

„Azért már várom az első olyan kommentet, hogy inkább maradtál volna az írásnál, ahelyett, hogy hamburgereket sütsz, köcsög. Ez még nem született meg.” Jancsa János

A Bamba Marha augusztusban nyitott és eléggé tudja, mit akar. Janinak nagyon határozott elképzelései vannak, belepakolta, amit tud a témáról, kérdés, hogy mennyire találkozik ez a nagyközönség ízlésével. A tippünk az, hogy fog, a burgertrend még mindig felfelé süvít, és minőségi szereplőkre szükség van, és nagyító nélkül is látszik, hogy a Bambáék ilyenek.

(Fotó: Tóth István)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés