Erdő a golfpálya helyén, csökkentett vízfogyasztás, új gyepfajták: a sport, ami innovációval küzd a fenntarthatóságért.

Két éve zárt be az angliai Cheshire-ben a Frodsham 38 hektáros – vagyis durván 38 focipályányi – golfpálya: egykor focisták játszottak ott hobbiból, azóta borzok és rókák szaladgálnak arra, miután tudatosan visszaadták a területet a természetnek. És ez még csak a kezdet, mert

a terület új tulajdonosa, a Woodland Trust negyvenezer őshonos fa (tölgy, nyír, juhar, stb.) ültetését tervezi a következő években.

Neil Oxley, a terület menedzsere olyan helyet szeretne létrehozni, ahol az emberek a lakóhelyükhöz közel is megtapasztalhatják a természetet – de a park egyharmada lesz csak nyitott közösségi tér, a többi az északi erdőhöz kapcsolódik majd. A faültetés jövő télen indul, amikor új nevet is adnának a területnek.

Világjelenség

De nem az angliai az egyetlen példa: Kaliforniában egyre súlyosabb probléma a vízhiány, ezért már 2009 óta 2-es szintű szárazsági fokozaton üzemeltetik az állam közel ezer golfpályáját, azaz 45 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint korábban – de ezt további 30 százalékkal tervezik csökkenteni (ami már a 3-as szint).

A kaliforniai Sonoma Golf Club

Folyamatosan korszerűsítik az öntözőrendszereket, kevésbé vízigényes gyepfajtákat telepítenek, és a Los Angeles környéki pályák negyede már most is újrahasznosított vizet használ. És már eleve csak ott van fű, ahol muszáj, máshol dúsabb vegetáció váltotta fel. Egy új technológia például hajszálpontosan a gyökérzetet táplálja, így felére csökkenti egy adott terület vízfelhasználását.

Ezek a módszerek pedig jól jönnek más, szintén „funkcionális gyep”-nek besorolt területeken: parkoknál, sportpályáknál, iskolai kampuszoknál, temetőknél, és használják is őket, Kalifornián túl más államokban is.

Edwin Roald építész és hobbigolfozó szerint a golfpályák rengeteg szenet kötnek meg, ami nem közismert, másfelől viszont a vizes élőhelyek lecsapolása káros. Pont ezért több innováción is dolgoznak világszerte:

  • egy finnországi pályán megújuló energiával működő robotkaszákat vezetnek be
  • az új-zélandi Remuera Golf Club pár éve 25 tonnával csökkentette a CO2-kibocsátását a klub energiafelhasználásának csökkentésével
  • a svájci Golf de Payerne golfpályán a napelemek több mint ezer tonnával csökkentették a karbonkibocsátást.
  • Palm Beach-en új golfklub készül: a pályát a PGA-legenda Jack Nicklaus és a nagy tehetség Justin Thomas tervezte sportszakmailag, technikailag viszont teljes egészében a Tesla Energy. És ott már alapvetés a környező kétezer hektárnyi vizes élőhely védelme.

(Forrás: BBC, Ethos, fotók: Getty Images, fejléckép: Golfpálya a kaliforniai Palm Springsben)

Ez is érdekelhet:

Gigantikus szélturbinát építettek, 36 ezer háztartást képes ellátni árammal egy év alatt

Az 50 emeletes épületnek megfelelő magasságával világrekorder monstrum 22 ezer tonna szén elégetését spórolja meg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A tökéletes szülinapi ajándék egy 40 éves férfinak

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés