A kerti sütögetésre buzdító, grilltanácsadós kommandónk ezúttal sörös ételeket ajánl.

Főztünk egy markánsan sörös chilis babot legutóbb, és maradunk a karakteres, playeres ételeknél: ezúttal egy bőrös csülköt dobtunk fel a grillre, amit sörrel locsolgatva készítettünk tökéletesre. Ezúttal is a Horizont termékeit használtuk a grillételek ízesítéséhez.

Miért más a Horizont sör?

  • Élményt ad: olyan ízeket alkottak, melyek mindig tartogatnak meglepetést. Minden főzet egy újabb kaland, egy újabb felfedezés.
  • A kompromisszummentes minőség: a nagyiparban használt pótanyagok helyett a legmagasabb minőségű nemzetközi alapanyagokkal dolgoznak, legyen az tradicionális német és belga maláta, vagy a legfrissebb amerikai és új-zélandi komlók.
  • Mindig megújul: folyamatosan keresik az innováció lehetőségét és kiemelten azokat az eljárásokat, mellyel valami új, izgalmas sört tudnak készíteni.
  • Minden sörnek megvan a helye: a legmagasabb szintű gasztronómiában is kiemelkedő étel-ital párosításokat alkottak már söreikkel, de a legjobb baráti sörözésekhez is megtalálja a megfelelő főzetet.
  • Jelenleg minden hazai Michelin-csillagos étterem kínálja a söreiket.

A chili con carnénk az egyik legkarakteresebb sörrel, a Morning Joe-val készült, a szép nagy darab csülköt pedig a Double Gentle Bastard nevű 8%-os, meglepően könnyed dupla IPA-val locsolgattuk. Ismered a Gentle Bastard? Na ez pont az, csak duplán – erőteljes citrusosság, finom kesernye, amit a malátaság ellensúlyoz.

Recept

A csülköt a grillen készítjük el, hagyma- és burgonyaágyon, időnként sörrel meglocsolva. Amíg lefedve készül a hús, a sörös, hagymás lé szépen előfőzi a húst, majd a végén, amikor megkapja a ropogós állagot, ismét fontos szerepet kap a sör, melynek az ízjegyei egyenként, de főleg együtt adnak egy igazán playeres ízt a csülöknek, na meg a pecsenyelének.

Vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, fokhagymából három-négy gerezdet összetörünk, majd kevés zsíron vagy olaj megfuttatjuk, aztán pici sörrel pároljuk is. Jöhet mellé opcionálisan pár szem krumpli, mert akkor a köret is el van intézve – megjegyzem, nekünk nagyon bejött, elképesztően ízes lett a sörös-csülkös jus-től.

Aztán a sóval bedörzsölt csülök erre az ágyra fekszik. Az igazi titok a jó minőségű sör mellett az, hogy egy vasedényt használunk, és a sütés kétharmadáig zárt fedő alatt párolva készítjük. Ebben a periódusban a csülökkel megtörténik a legfontosabb feladat: omlósra puhul.

Félóránként rakjunk a tűzre egy kis lapáttal a brikettből, és ilyenkor nézegessük meg a folyadékszintet is, hogy legyen miben párolódni a malacnak, és persze végezzünk tűpróbát, hogy érezzük, mennyire puha. Ha szükséges, sör-víz kombóval állítsuk vissza a megfelelő folyadékmennyiséget.

Amikor a csülök már elég puha, jöhet le a fedő, és indulhat a bőrpirítás. Ilyenkor még sózhatjuk a bőrt, hogy igazán hólyagosra süljön. De közben fokozottan ügyeljünk a locsolgatásra is, mert különben a bőr könnyen megéghet.

Ha a bőr szép aranybarna és ropogós, akkor üljünk neki enni, egyáltalán ne várjunk vele, mert az illata ekkor már totálisan beindítja a nyáltermelést. Mi azonnal bepusziltuk, nyilván legurult mellé pár doboz sörital is.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Horizont Brewing.

(Fotó: Csordás Gábor, videó: Bodor Tamás)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés