Egyre többen ismerik idehaza a Domokos Balázs és Deilinger Tamás építészek által fémjelzett Dyer nemzetközi építészstúdiót. Kevés hazai vonatkozású tervezőiroda büszkélkedhet állandó külföldi jelenléttel, ezek egyike a két-két magyar és angol építész tulajdonában lévő Group Dyer.

„Az építészeti tervezés leginkább nem épületekről szól, hanem az egyénekről, az emberekről, akik használni fogják azt” – mondja Domokos Balázs, a Dyer nevű nemzetközi építészstúdió egyik igazgatója. A vezetőkkel az angol-magyar építésziroda történetének mérföldköveit idéztük fel, és közben kirajzolódtak a mostani tendenciák is: a fenntarthatóság már nem üres marketingszöveg, a 3D-s BIM tervezés megkerülhetetlen. Mindez landmark épületekben ölt testet a stúdió tervei alapján Európa több országában.

A cégnek már több mint egy évtizede Budapesten van a tervezési központja, miközben londoni és moszkvai irodával is büszkélkedhet, és mindhárom piac aktív szereplője immáron 15 éve – az 1964-ben alapított cég az ezredforduló környékéig leginkább angol fejlesztéseken dolgozott. Kiemelt cél a nemzetközi projektek tapasztalatainak átültetése a magyar fejlesztésekbe, amiben a tapasztalatok mellett kulcsfontosságú a magyar és nemzetközi építészek és más szakemberek jelenléte.

Deilinger Tamás és Domokos Balázs – Fotó: Dyer

Ennyi idő alatt a Dyer komoly referenciamunkákat végzett el, miközben folyamatosan reagált a piac és az építészszakma változásaira, friss tendenciáira.

Az ezredforduló után meghatározó szerepet töltöttek be a portfólióban az angliai leisure centerek, kórházak és iskolai, egyetemi épületek, campusok.

Ilyen volt a 2007-es Queen Margaret University, amely vizuálisan is megfogalmazza az egyetem progresszív szemléletét, és amelyet a nyitóünnepségen még maga II. Erzsébet királynő vett át a Dyer tervezőitől.

Az egyediség és a befogadó jelleg mellett már ekkor megjelent a fenntarthatóság is, aminek a jelentősége azóta szinte felbecsülhetetlenül megerősödött. A mestertervet az egyetem dolgozóival, a hallgatókkal és a helyi közösséggel szorosan együttműködve készítették el.

Központi szerepet kap a rendkívül rugalmasan használható, mintegy 20 ezer m² -es főépület, de sportközpont, diáktanács is épült, no meg szállás több mint 800 férőhellyel. Kiemelten figyeltek az energiahatékonyságra:

az épületegyüttest biomasszával fűtik, ami önmagában 75 százalékkal csökkenti a karbonkibocsátást, a jólléti szempontokról természetes szellőzés és fény, valamint a tágas parkra néző kilátás gondoskodik többek közt.

A következő lépést már a városrészeket is meghatározó kereskedelmi, lakó- és irodakomplexumok jelentették, ami jellemzően kiegészült a tágabb környezet masterplan szintű tervezésével. Erre jó példa a 2013-as krasznodari OZ Mall bevásárlóközpont vagy a moszkvai Prime Park projekt (ebben a sorrendben az alábbi képeken), lakótornyokkal, irodákkal, oktatási létesítménnyel, éttermekkel és kávézókkal.

A többütemes beruházásban a tervezők a modern építészetet klasszikus és elegáns elemekkel ötvöző épületkompozíciót hoztak létre. Itthonról az Etele Pláza a jó példa: Magyarország első okos plázáját technológia-orientált megközelítéssel tervezték, nagy belmagasságú, vonzó, minőségi közösségi terekkel, találkozó ponttal, lounge zónával. A technológiai újítások mellett egy fontos szemléletbeli változás is megjelenik:

itt már a vásárlással egyenrangú szerepet kapnak a közösségi funkciók, rendezvényeket, gyerekprogramokat, találkozókat képes befogadni az épület.

A fenti példák mindegyike hordoz egyedi, „dyeres” jegyeket: az OZ extravagáns, futurisztikus hullámzó felületeit; az egyetemi épületek központi átriumainak formáló elemeit; az öthektáros autómentes belső parkot körbeölelő Prime Park tornyainak egyedülálló ikres együtteseit, és a hozzájuk társuló homlokzati plasztikákat; az Etele Pláza dinamikus belső vonalvezetését, ahol érezhetően minden vonal rokon egymással, és együtt, összefüggéseikben válnak igazán ütőssé.

Önálló, izgalmas irányt jelentenek a stúdió szállásépületei, melyek akár önálló úti céllá is válhatnak. Jó példa erre a cornwalli régióban található UNA Resort, amely több ütemben épül (a már elkészült leisure center után jelenleg a hotel és a villaépületek kivitelezése zajlik). A fejlesztés St. Ives mellett található, a településen nem unatkozhatunk: itt van a modern művészeteket befogadó Tate galéria, a Barbara Hepworth Múzeum és Szoborpark, valamint számos homokos tengerpart (Porthmeor, Porthminster, Porthgwidden Beach), szörfösökkel, hajókirándulásokkal és olyan természeti látnivalókkal, mint a Mans Head szikla. A fejlesztés pedig egy igazi modern resort saját főtérrel, éttermekkel, szórakoztató funkciókkal, de mondhatjuk, hogy a teljes terület egy külön világ a zöldben úszó teniszpályákkal, és az épületek körüli parkokkal.

Aki nem a hotelben megszállna meg, az a resorton belül bérelhet (sőt akár vásárolhat) egy villaépületet, így alaposabban is felfedezheti az „angol mediterránium” lenyűgöző világát, melyhez a fentiek mellett olyan látnivalók tartoznak, mint a kis szigetre épült Szent Mihály-hegyi kastély (St. Michael Mount) vagy a kihagyhatatlan Kynance Cove öböl.

A Kynance Cove – Fotó: Unsplash

Hasonlóan izgalmas fekvésű a Gara Rock szálló Devon megyében. Az egykori épületet teljesen áttervezték, mai formájában az angol partmenti hotelek egyik legjobbja, amely 2019-ben megnyerte az óceánparti szállások kategóriát a Times Magazin British Hotels Top 100 gyűjtésében. Az étterem kizárólag a helyi termelők alapanyagait használja, a vendégek egyedi lakosztályok közt választhatnak, de a fő attrakció talán a panorámás étteremből a Gara Rock Beach öblére nyíló lélegzetelállító látvány.

Új szint a tervezésben

Említettük már a fenntarthatóságot: a Dyer célja az új épületeivel a design excellence
következő szintjét megtestesíteni, 21. századi tervezési technológiák és módszerek
alkalmazásával.

„A kontextus megértése az alapja építészeti tervezésünknek. Mind szellemi, társadalmi, műszaki és gazdasági értelemben – mondja Deilinger Tamás. - A technológia által támogatott minél szélesebb eszköztár pedig nélkülözhetetlen a megfelelő válaszok meghatározásában.”

Jelenleg a fenntartható építészet megvalósítása a kihívás, és ez immár nem divat és nem
marketing: a Dyer és partnerei a 3D BIM (Building Information Management) tervezés
kiegészítésével együtt olyan komplex építészeti-műszaki tervezést végeznek, amely modell
alapon, a mesterséges intelligencia bevonásával, sokszoros szimulációk lefuttatásával, és
szimulált felhasználók vizsgálatával az év minden napjára és órájára vizsgálni tudja a
megtervezett épületet.

Az új irány alapjait az elmúlt években londoni progresszív tervezőirodák dolgozták ki, és fejlesztik a mai napig – de a Dyer jóvoltából Budapesten is jelen van. A legújabb terveik Budapest városrészeinek arculatát alakítják majd, többek között egy hathektáros autómentes belső parkkal a Duna partján.

(Fotók, látványtervek: Group Dyer)

Ez is érdekelhet:

Ha Genfben jársz és van egy szabad órád, menj el a Törp-lakótelepre álmélkodni!

Legkevésbé Svájcban számítottam volna arra, hogy egy szociális céllal épített önkormányzati lakótelep úgy nézzen ki, mint egy Gaudí által tervezett Törpfalva.

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés