Alma

Ádám és Éva korától napjainkig az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Nem csoda, hiszen finom, olcsó és számtalan kedvező élettani hatása van. De azért nem véletlen, hogy Hófehérkét éppen almával akarták taccsra tenni. A magja ugyanis egy amigdalin nevű anyagot tartalmaz, amely ciánmérgezést, és így akár halált is okozhat. Igaz, hogy ehhez több ezer magot kellene elfogyasztani.

Keserű mandula

Az almamaggal ellentétben, a keserű mandulának kifejezetten magas az amigdalin tartalma. Egy gyerek esetében akár 10-15 szem keserű mandula (nem tévesztendő össze népszerű „édes” testvérével) elfogyasztása is halálos ciánmérgezéshez vezethet. Hogy mégis a cukrászat egyik fontos alapanyaga, az annak köszönhető, hogy a mandula a hő hatására elveszti méregtartalmát.

Cserimoja

Ez az egzotikus gyümölcs nálunk még kevéssé ismert, pedig állítólag már az inkáknak is egyik kedvenc eledele volt. Kiváló ízű húsa egyfajta átmenet az ananász és a banán között. Viszont nem árt észben tartanunk, hogy fekete, bab nagyságú magvai halálos dózisú mérget tartalmaznak. Elég belőle három darab, és tuti lemaradunk a Barátok közt összes hátralevő részéről.

Spárga

Igen, igen, már hallom is, ahogy több tucat amatőr botanikus egyszerre hördül fel: a spárga nem gyümölcs, és pláne nem mérgező. Nos, a spárga valóban zöldség, amelynek hajtásából leves, húsokhoz köret, gyógykészítmények, és még ki tudja, mi készülhet. DE! A spárga növény gömb alakú, piros termése (ami viszont egy gyümölcs) igenis mérgező hatású.

Paradicsom

Paradicsom nélkül ma már elképzelhetetlen a magyar konyha, de jó ha tudjuk, a látszólag ártalmatlan, pirospozsgás barátunknak van egy sötét oldala is. Levele és szára egy glükoalkaloid nevű vegyületet tartalmaz, amely hirtelen idegességet és heves gyomorpanaszokat okoz.

Cseresznye

Ki az, aki gyerekkorában nem játszott célbaköpőst cseresznyemaggal? Pedig a cseresznyemag nem játék. Ha megsérül a külső héja, kiszabadul belőle a hidrogén cianid, ami enyhébb esetben fejfájást, szédülést, hányingert, zavarodottságot, szorongást okoz. Nagyobb dózisban még durvább a helyzet: légszomj, veseelégtelenség, vérnyomás növekedés. Persze cseresznyemag méretű adagok esetében ez inkább csak elméleti lehetőség.

Farkasboroszlán

Erdőjárás közben az embert millió csalogató termés, bogyó csábítja egy kis kóstolóra. Ilyenkor idézzük fel, mit tanítottak gyerekkorunkban: idegenektől ne fogadj el semmit. Főleg ne, ha farkasboroszlán az illető, mivel ez az ártatlannak tűnő cserje mérgező terméssel kísért. Sőt, az arra érzékenyeknél, már az ágak érintése is kiütést, ekcémát okozhat.

Kesudió

A kesudió nyersen egy valóságos istencsapása. Ugyanazt a mérgező olajt tartalmazza, mint a gyilkos galóca. A csontvázas héja kellemetlen bőrpanaszokkal ajándékozza meg a pucolásra vetemedőt. Szerencsére egy kis olajfürdő vagy gőzöléses pörkölés után dícséretes jellemfejlődésen megy át, és hirtelenjében a társaság kedvencévé válik.

Jatropha-gyümölcs

A Jatropha-t nevét egyre többen ismerik meg, mert a magjából készült olajat tartják a biodízel legjobb alapanyagának. Ezen kívül sok jót nem is nagyon mondhatunk erről a növényről. A nedve heves bőrirritációt válthat ki, a magja pedig számtalan mérgező vegyületet tartalmaz. A magokat egyébként hőkezeléssel ehetővé varázsolhatjuk, de azért nem árt az óvatosság. Kezelés nélkül már néhány mag is végzetes lehet.

Sárgabarack

A sárgabarack húsában természetesen nincs semmi mérgező, ám a magról már nem mondható el ugyanez. Ennek ellenére a sárgabarack magból készítenek sütésre szánt olajat, használják sütemények ízesítésére, és ez az egyik alapanyaga a híres olasz likőrnek, az amarettonak. Pedig tény, hogy a magban található anyagok hatása lehet ízületi és izomfájdalom, láz, levertség, hányinger, fejfájás, és még megszámlálhatatlan kellemetlenség. De az is tény, hogy mindezek a panaszok csak kimondottan nagy dózis esetében jelentkeznek.

Ha érdekel, hogy melyek a világ legveszélyesebb élelmiszerei, vagy kívéncsi vagy, mik a földkerekség legvisszataszítóbb, leggusztustalanabb kajái, akkor a Playeren róluk is remek összeállításokat találsz!

(Forrás: www.coolthingsworld.com)

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában