Nem véletlenül tartják a legegészségesebb fűszernövénynek, igazi kincs a szervezeted számára.
A keleti kultúrában már évezredek óta használják, és nemcsak az ételek ízesítésére, hanem gyógyászati célokra is ezt az egzotikus ízű fűszernövényt.
Gazdag A-, C-, E- és B-komplex vitaminokban, sok cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, szilíciumot, vasat, és béta-karotint tartalmaz. Különleges hatóanyaga a gingerol.
A benne található hatóanyagoknak köszönhetően igencsak pozitív hatással van a szervezetedre:
- erősíti az immunrendszert
- köhögéscsillapító
- gyomornyugtató és emésztésjavító
- csökkenti a felfúvódást
- segít az ízületi gyulladások és fájdalom enyhítésében
- javítja a memória és a koncentrációs képességet
- lázcsillapító hatású
- segít kordában tartani a vércukorszintet, és növelheti az inzulin hatékonyságát
- vágyfokozó hatású
Felhasználását tekintve elég változatos lehetőségeid vannak:
- teheted levesekbe, húsételekbe, süteményekbe,
- készíthetsz belőle teát.
És mindenhogyan kifejti jótékony hatást, frissen, szárított vagy őrölt formában egyaránt.
Egy saját tapasztalat
Egyszer annyira megerőltettem a hangszálaimat, hogy rendesen megnémultam. Azt az infót kaptam, ha meleg, mézes tejet iszom egy kis gyömbérrel felturbózva, akkor nagyon hamar visszajön a hangom. Ittam egy nagy pohárra (kábé 3 decit), 30 perc múlva már meg is tudtam szólalni, őrültem, eléggé. A mellékhatásának viszont kevésbé, irtózatos hasmenésem lett tőle.
Mennyit szabad belőle?
A szakértők, úgynevezett orvosok nem tanácsolják nagy mennyiségű fogyasztását, mert az irritálhatja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját. Napi 100 gramm az ajánlott mennyiség.
Ha megpucolnád, így tedd:
(Forrás: Házi Patika)